Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЩо впливає на розмір пенсії з інвалідності?

Що впливає на розмір пенсії з інвалідності?

Этот материал также доступен на русском языке
Розміри пенсій для осіб з інвалідністю обчислюються згідно із українським законодавством. Ця сума безпосередньо залежить від пенсії за віком, яка з 1 грудня збільшилась у зв'язку із підвищенням прожиткового мінімуму.

Так, українці, які втратили працездатність мають право на отримання окремої соціальної виплати.

Її розмір встановлюється лише після проведення медико-соціальної експертизи. Наприкінці вказується причина, група, час настання інвалідності, термін її тривалості та інші дані, на основі яких Пенсійний фонд визначає суму виплат, пише Рrogroshi.

Загалом розмір залежить від кількох факторів. По-перше, від пенсії за віком, оскільки з неї обчислюють частку у відсотках. По-друге, від групи інвалідності. По-третє, від страхового стажу: до нього додатково додають період із дня встановлення інвалідності до шістдесятирічного віку. Пенсійне забезпечення загалом обчислюють за такою схемою:

  • 100% пенсії за віком – особам з інвалідністю І групи;
  • 90% пенсії за віком – особам з інвалідністю ІІ групи;
  • 50% пенсії за віком – особам з інвалідністю ІІІ групи.

Інвалідність внаслідок війни

Розмір виплат для людей з інвалідністю внаслідок війни розраховують інакше. Сума залежить від групи та військового звання. У середньому українці одержують від 4396 до 6532,50 грн. Загалом мінімальна пенсійна виплата не може бути нижчою:

  • І група – 650% прожиткового мінімуму;
  • ІІ група – 525% ПМ;
  • ІІІ група – 360% ПМ.

До цієї пенсії за інвалідністю встановлюються надбавки, доплати та підвищення, передбачені законодавством. Щоб отримати виплату, необхідно написати відповідну заяву до Пенсійного фонду або звернутись до відомства за допомогою онлайн-ресурсів. Якщо заяву написано більш ніж через 3 місяці після встановлення діагнозу, пенсію призначать з моменту звернення. Якщо ви зможете розпочати оформлення раніше, нарахування здійснюватимуть з дня встановлення інвалідності.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні