Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЯк домогтися перерахунку плати за комуналку?

Як домогтися перерахунку плати за комуналку?

Этот материал также доступен на русском языке
Відповідно до Закону, ви можете звернутися до голови як усно, так і письмово.

«Я мешкаю на першому поверсі (багатоповерхівка), квартира кутова. Згідно з Постановою Кабміна №1497 від 30.12.1997 року, температура в кутових квартирах на першому поверсі має бути не нижчою за 20 градусів. Але, враховуючі сьогоднішні реалії, звісно, цього не буде. Тоді, як мені мають нараховувати плату за опалення? Так само, як і власникам внутрішніх квартир? Я звернувся з заявою до голови правління нашого ЖБК, але та заяву не взяла. Як можна отримати відповідь на власну заяву?

Сербін А., м. Чорноморськ, Одеська обл.»

Якщо голова не приймає заяву

Голова правління вашого будинку порушила статтю 7 Закону України «Про звернення громадян». В документі зазначено, що звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов’язковому прийняттю та розгляду. Відповідно до Закону, ви можете звернутися до голови як усно, так і письмово. Якщо голова правління не приймає заяву, наголосіть, що вона порушує Закон. В будь-якому разі вона зобов’язана її розглянути, вивчити питання і врегулювати його.

Можете звернутися до відділу житлово-комунального господарства міської ради з вашим питанням, щоб безпосередньо до вас прийшли спеціалісти, провели обстеження централізованої системи опалення, склали акт і допомогли визначитися з нарахуваннями за опалення квартири.

Кого можуть звільнити від сплати?

Відповідно до законодавства*, споживач має право на звільнення від сплати за послуги у разі їх ненадання та проведення перерахунку розміру плати за них.

Тобто, якщо послуги не надаються або надаються не в повному обсязі, за вашою заявою нарахування можуть перерахувати.

***

Якщо ви вважаєте, що ваше право, як споживача порушується, ви можете звернутися до суду за місцем вашого проживання.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів», захищаючи власні права, ви можете не сплачувати судовий збір.

*Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та Типовий договір про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджені постановою Кабінету Міністрів України №630 від 21.07.2005 р.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні