Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачВ екстремальних умовах: як зігрітися і зарядити телефон, якщо немає світла

В екстремальних умовах: як зігрітися і зарядити телефон, якщо немає світла

Этот материал также доступен на русском языке
Щоб люди змогли пережити тривале відключення електрики, по всій країні запрацювали так звані "Пункти незламності". Як їх знайти і яку допомогу можна там отримати?

Після масованого удару рашистів по наших електростанціях більша частина країни опинилася у темряві. Деякі міста і селища також залишилися без опалення та води. Щоб люди змогли пережити тривале відключення електрики, по всій країні запрацювали так звані “Пункти незламності”. Як їх знайти і яку допомогу можна там отримати?

 Що має бути у «Пунктах незламності»?

«Пункти незламності» – місця безпеки під час тривалого відключення електроенергії або тепла.

Організувати і укомплектувати такі пункти зобов’язані органи виконавчої влади та місцевого самоврядування. Працювати вони мають цілодобово.

У них, незважаючи на відключення електрики, обов’язково мають бути:

  • опалення;
  • вода та електроенергія;
  • мобільний зв’язок;
  • інтернет;
  • електроживлення для мобільних пристроїв;
  • місце для відпочинку і аптечки;
  • все необхідне для мами та дитини.

Де шукати такі пункти?

Розміщують «Пункти незламності» у стаціонарних та мобільних пунктах Державної служби України з надзвичайних ситуацій, будинках районних та обласних військових адміністрацій, органах місцевого самоврядування, школах, дитячих садках, громадських установах, на залізничних вокзалах.

Також пункти обігріву можуть бути відкриті у приватних установах, оснащених генераторами. Створюють їх у відділеннях банків, кафе, ресторанах, супермаркетах, магазинах, аптеках, автозаправних станціях.

АЗС, супермаркети, банківські відділення надають відвідувачам безкоштовне тепло і підзарядку електропристроїв. Інші послуги – на розсуд власників – можуть бути платними.

Найближчий «Пункт незламності» можна знайти на інтерактивній карті, розміщеній на державному сайті nezlamnist.gov.ua. Щоб користуватися карткою було зручно, там є поле для пошуку «Пунктiв незламності» за конкретною адресою. На карті вони позначені спеціальними позначками.

Якщо ж до інтернету дістатися немає можливості, адреси найближчих у вашому районі пунктів можна дізнатися, зателефонувавши на цілодобові “гарячі лінії” обласних військових адміністрацій.

Бажано ці адреси дізнатися заздалегідь і записати на випадок аварійного відключення зв’язку або електроенергії.

Пункти, розміщені на прифронтових територіях, – у Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Харківській областях – з метою безпеки на карті не вказано. Їхні адреси можна дізнатися в органах місцевої влади.

Скільки можна перебувати у пункті обігріву?

У Пункті незламності одночасно можуть перебувати від 40 до 500 осіб. Але навіть якщо там буде забагато відвідувачів, чергові повинні зробити все необхідне для того, щоб вас прийняти. У разі гострої нестачі вільних місць, запевняє влада, буде залучено фахівців, які зроблять усе можливе, щоб у «Пунктах незламності» кожна людина була забезпечена місцем.

Час перебування у пункті не обмежений. Разом з тим слід пам’ятати про те, що іншим людям також знадобиться зігрітися і зарядити свої гаджети.

Якщо під час перебування у пункті пролунає сигнал тривоги, чергові «Пунктів незламності» знають, що треба робити. Враховано всі можливі ризики, зокрема розроблено інструкції у разі порушення систем життєзабезпечення.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні