Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк робити рятівну дихальну гімнастику методом Бутейка?

Як робити рятівну дихальну гімнастику методом Бутейка?

Этот материал также доступен на русском языке
Правильне дихання дуже важливе для людей, які страждають на гіпертонію та астму. Зазвичай при цих захворюваннях людині доводиться дихати дуже глибоко, а при глибокому диханні з організму виводиться вуглекислий газ. Це призводить до спазму судин та кисневого голодування.

Лікар Бутейко експериментально довів, що якщо при нападі астми пацієнта змусити дихати поверхово і неглибоко, його стан одразу покращає.

Однак потрібно враховувати, що на перших заняттях дихальною гімнастикою можуть проявитися такі симптоми, як почастішання дихання, нестача повітря, болісні відчуття, а також страх. Згодом вони зникнуть, головне, не припиняти заняття.

Ця гімнастика не має вікових обмежень. З її допомогою можна вилікувати астму, гіпертонію, пневмосклероз, емфізему легень, астматичний бронхіт, пневмонію, стенокардію, порушення мозкового кровообігу, а також деякі види алергії.

Заняттям бажано виділяти один і той самий час протягом дня, наприклад, 08.00, 12.00, 16.00 та 20.00.

Основний принцип гімнастики Бутейка полягає в тому, що протягом 2-3 секунд потрібно зробити неглибокий вдих, а в наступні 3-4 секунди – видих. Поступово пауза між вдихами мусить збільшуватися. При цьому важливо дивитися вгору і не лякатися можливого тимчасового відчуття нестачі повітря. Головне завдання – поступово досягти паузи між вдихами у 50-60 секунд.

ЯК РОБИТИ?

1. Зробіть неглибокий вдих і затримайте дихання до появи нестачі повітря. Постарайтеся якнайдовше залишатися в цьому положенні, за необхідності робіть короткі вдихи.

2. Зробіть неглибокий вдих і затримайте дихання в процесі ходьби, наприклад, пересуваючись по кімнаті, до відчуття нестачі повітря. Відпочиньте і повторіть знову. (Пацієнтам з тяжкою формою бронхіальної астми ця вправа строго протипоказана).

3. Дихайте неглибоко та поверхово протягом 3 хвилин. Потім спробуйте збільшити цей час до 10 хвилин.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні