Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк зберегти кулясту хризантему взимку?

Як зберегти кулясту хризантему взимку?

Этот материал также доступен на русском языке
Ця хризантема називається мультифлорою і відрізняється кулястою формою, яка утворюється природним шляхом, без обрізки.

Під час цвітіння така хризантема нагадує круглу сферу, усіяну дрібними квіточками. Квіти покривають поверхню крони настільки густо, що крізь них практично не видно листя.

Масовий продаж мультифлор розпочинається у вересні. Як правило, продають їх у горщиках, як подарункові рослини. І багато хто купує їх, сподіваючись вирощувати надалі у будинку, на підвіконні. Однак, це не домашня рослина, в умовах квартири вона не проявить себе у всій красі.

Хризантема мультифлора – прекрасна, не примхлива рослина для балконів, веранд та терас. Ну і звісно, ​​її можна вирощувати у відкритому ґрунті.

Зимівка у відкритому грунті

 Хризантема мультифлора – зимостійка рослина. Але зимівля у ґрунті має деякі нюанси. Коли куляста хризантема відцвітає, її гілки зрізають до висоти 5-10 см. Потім – підгортають торфом, сухим листям, соломою, зрізаними гілками, лапником. Для більшого захисту зверху можна накрити цю конструкцію агроволокном.

Якщо ви вирішили зберігати мультифлори в ґрунті, відразу висаджуйте їх у такому місці, де під час зимових відлиг та ранньою весною не застоюється вода. Хризантеми набагато більше бояться вимокання та випрівання, ніж морозів. З цієї причини навесні необхідно вчасно зняти укриття, інакше рослини згниють.

Зимівля хризантеми на балконі

Цей варіант підходить для городян, які купили хризантему мультифлору в горщику. Добре це тим, що ви зможете щодня бачити зимуючі рослини та контролювати їхній стан. Для зимівлі підходить будь-який засклений балкон або лоджія, веранда. Тобто будь-яке світле та прохолодне місце, в якому взимку зберігається температура +3…+10°С. Причому допускаються широкі варіації цього діапазону.

Нічого страшного не станеться і за похолодання до +1°С, і за потепління до +15°С. Проте заморозків допускати не можна.

Якщо ви знаєте, що вночі температура на балконі знизиться нижче за нуль, заносьте хризантему в квартиру і ставте біля балконних дверей на підлогу або в інше прохолодне місце в будинку. Коли на балконі знову встановиться плюс – заносьте рослину назад. Також на балконі або навіть на прохолодному підвіконні мультифлора може зимувати у вигляді живців, які потрібно вкоренити заздалегідь – хоча б на початку осені.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні