Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачПланові відключення світла: для чого вони потрібні і як вибирають будинки?

Планові відключення світла: для чого вони потрібні і як вибирають будинки?

Этот материал также доступен на русском языке
Після ударів РФ по наших енергетичних об'єктах було виведено з ладу 40% електростанцій. Наслідками обстрілів стали віялові відключення електрики в усіх областях країни. Як довго вони триватимуть, і чому без світла залишаються не всі будинки - що говорять експерти.

Чого домагаються рашисти

Після поразки на фронтах рф хоче «відігратися», зануривши нашу країну в темряву і холод. Б’ють рашисти, переважно, по трансформаторних підстанціях. Їх пошкодження не дозволяє доставити електроенергію підприємствам та населенню. Будь-які перебої з електроенергією ставлять під загрозу теплопостачання наших населених пунктів. А це, своєю чергою, може спричинити паніку серед населення, відповідно – нову хвилю еміграції.

Крім того, дефіцит електроенергії підриває роботу промислових підприємств – у тому числі з ремонту військової техніки. Тому, вважають експерти, кінцева мета атаки рф на нашу енергосистему – підштовхнути Україну до переговорів.

Чому електроенергію відключають по всій країні?

У нашій країні, за словами керівника ДТЕК Максима Тимченка, з радянських часів побудовано об’єднані енергосистеми. Якщо на якійсь станції вироблення електроенергії зникає, то її повинна підхопити інша. Тобто – все закільцьовано. Сьогодні станції, незачеплені бомбардуваннями, взяли на себе навантаження пошкоджених, тому воно зросло на всю енергосистему країни.

Коли розбивають вузлові підстанції, то в одному регіоні створюється надлишок електроенергії, а іншому – недстача. А планові відключення мають забезпечити баланс попиту та пропозиції електроенергії. Наприклад, якщо конкретний вузол споживає 100 мегават, а виробити в ньому або передати туди можна лише 80 мегават, то необхідно вимкнути споживачів, які використовують зайві 20. Для цього розробляється графік, де зазначено, що 20 мегават – це, наприклад, два-п’ять міських кварталів. І електрику там по черзі відключають.

Якщо цього не робити, то спрацює автоматика, і буде відключено все місто. Для того щоб його потім увімкнути, витратити доведеться вже не 15-20 хвилин, а години або навіть дні.

«Обрані» будинки завжди зі світлом

У кожному місті є важливі об’єкти, які мають працювати завжди. Планово відключати від електроенергії, зокрема, не можна: підприємства водо- і теплопостачання, зв’язку, а також органи державної влади, поліцію, військові об’єкти, транспорт, склади медикаментів, лікарні, школи, дитсадки, служби надзвичайних ситуацій. І часто ці об’єкти розміщені в житлових будинках. Є будівлі, де на перших поверхах, наприклад, розташовано підстанції, що забезпечують водопостачання або зв’язок; перебувають органи державної влади або правопорядку. А нагорі живуть люди. Тому такі будинки від електрики не відключають.

Як довго триватимуть відключення?

Оперативно відремонтувати пошкоджені ударами рф енергооб’єкти, зазначають фахівці, можна протягом двох-п’яти днів. Але для того щоб лінії електропередачі налагодити повністю, потрібно більше часу. Зрозуміло, у воєнний час конкретної інформації про те, де і скільки триватиме ремонт, ніхто не дасть. Тим більше в умовах, коли ворог продовжує нас регулярно обстрілювати. Отже, передбачити, якими можуть бути в країні графіки віялових відключень електроенергії, можливості немає. А у нас немає розкладу ракетних ударів. Немає, на жаль, можливості збивати всі ракети, які летять на наші енергооб’єкти.

Водночас, не виключають експерти, якщо необхідне для ремонту електромереж обладнання буде швидко доставлено до нашої країни, ситуацію з віяловими відключеннями в більшості областей може бути вирішено протягом чотирьох-восьми тижнів. Проте гарантій не дає ніхто.

Нагадаємо, ми повідомляли про те, що ДТЕК закликав українців евакуюватися з країни до настання зими.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні