П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧому жовтіє озимий часник - названі найбільш поширені причини

Чому жовтіє озимий часник – названі найбільш поширені причини

Этот материал также доступен на русском языке
Виростити озимий часник не дуже складно, але при вирощуванні можуть виникати проблеми, такі як, наприклад, пожовтіння. Спробуймо розібратися, що ми робимо не так.
  1. Недотримання термінів осінньої посадки. При ранній посадці часник збільшує, крім коренів, листову масу. Вогкість, холод, нестача світла призводять до появи навесні жовтих сходів. Без весняного підживлення азотом (аміачною селітрою, послідом або гною) хорошого врожаю ви не отримаєте.
  2. Занадто дрібна посадка. Глибина посадки має бути 4-6 сантиметрів. При дрібнішій посадці ґрунт за зиму осяде, розмиється дощами, і листочки також будуть жовтими. Навесні такі цибулини можна встромити в ґрунт глибше, підсипати землею або невеликим шаром компосту.
  3. Весняні заморозки – найпоширеніша причина пожовтіння листя. У таких випадках проводять обприскування стимуляторами росту по листю: 100 мл на 10 літрів води. Препарат починає діяти за температури від +5 до +25 градусів. Друге обприскування проводять за два тижні.
  4. Важкий і кислий ґрунт. При підвищеній кислотності з осені під перекопування вносять доломітове борошно (400-500 г) або склянку попелу на квадратний метр. При високій кислотності попіл збільшують до одного літра.

На важких глинистих грунтах восени під перекопування вносять по відру компосту, що перепрів, і піску на квадратний метр.

  1. Брак харчування. Крім азоту, навесні часник потребує сульфату магнію. Магній допомагає засвоїтись фосфору з холодного ґрунту для зростання кореневої системи, а сірка сприяє засвоєнню азоту. Це допомагає часнику швидше відновитися і піти у зріст.
  2. Хвороби часнику. У літній період часник може захворіти на фузаріоз. Крім знезараження посадкового матеріалу, важливо дотримуватися сівозміни та сіяти сидерати для оздоровлення ґрунту. Також з грядки видаляють уражені рослини. Для профілактики грядки проливають розчином фітоспорину.
  3. Надлишок або нестача вологи також призводять до пожовтіння листя. Також важливо знати, що полив холодною водою лише посилить пожовтіння листя.

Єдиний випадок, коли не варто панікувати при пожовтінні листя, – період виходу стрілки. Це свідчить про те, що часник забирає вапно та поживні речовини для формування цибулини.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як виростити цибулю з обрізків.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні