П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк правильно мульчувати ґрунт?

Як правильно мульчувати ґрунт?

Этот материал также доступен на русском языке
Найчастіше мульчу помилково вважають панацеєю від усіх городніх бід: і рослини від посухи захистить, і господаря від прополювання звільнить, і якість ґрунту покращить. Здавалося б, суцільна користь. Однак не всяка мульча хороша для городу, особливо у надмірних кількостях.

Мульча для городу корисна, якщо вона:

  • утримує вологу;
  • стабілізує ґрунт і перешкоджає його ерозії;
  • затримує зростання бур’янів (виступаючи альтернативою хімічним гербіцидам);
  • підвищує біологічну активність у ґрунті (будучи живильним середовищем для мікроорганізмів);
  • збагачує ґрунт мінеральними речовинами (за рахунок повільного розкладання);
  • з часом покращує структуру ґрунту (за умови правильного застосування).

Що підходить для гарної мульчі?

Кора сосни та модрини ідеально підходить для використання як мульча. Це натуральний, екологічно чистий матеріал, який добре розкладається, сприяє дренажу ґрунту, роблячи його більш волого- та повітропроникним. Підходить для мульчування  дерев і чагарників, а також грядок і клумб.

Грунтополіпшувач. До складу суміші для покращення якості ґрунту можуть входити торф, сапропель, подрібнена кора хвойних. Вона може використовуватися не тільки “внутрішньо” – при підготовці грунту для посадки, але і “зовнішньо” – як мульча. Грунтопокращувач хороший для мульчування грядок та клумб.

Солома. Деякі городники не використовують солому як мульчу, побоюючись, що вона почне пріти. Так, вона справді затримує вологу, але починає гнити лише у теплиці. Грунт, вкритий солом’яним покривом, стає пухким, добре «дихає», не вимагає частого поливу навіть у посушливе літо. Можна забути про сапки та культиватори. Соломою можна вкривати ягідні та овочеві грядки. Під час сильних дощів солом’яний прошарок захистить плоди від контакту із землею, а отже, і гниття. А от із чагарниками краще не перестаратися: якщо укладати солому надто щільним шаром, це сповільнить зростання молодих пагонів. Солома, що відслужила мульчу, чудово підходить для компостування.

Хвойні голки. Опалі хвойні голки підходять для мульчування, але є один важливий нюанс: зеленими хвойними голками не можна мульчувати молоді рослини, що активно ростуть. У «свіжих» голках міститься терпен, який гальмує розвиток паростків. А у коричневих голках цієї хімічної речовини вже немає, тому вони абсолютно безпечні. Зелені голки можна використовувати для мульчування культур, які люблять кислий грунт, але тільки в період цвітіння і плодоношення. Зелена хвоя також захистить рослини від навали слимаків та равликів.

Опале листя – чудова зимова «шуба» для багаторічників. Крім того, листяний покрив захищає ґрунт від пересихання та ерозії, сприяє розмноженню земляних черв’яків.

Гравій. Звичайно, дрібні камінці не підвищують біологічну активність ґрунту, зате незамінні в дощових районах, оскільки захищають ґрунт від вимивання. До того ж гравійна мульча прослужить не один рік.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, навіщо потрібен вологозарядний полив.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні