Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЩо буде з українською пенсією, якщо довелося виїхати за кордон?

Що буде з українською пенсією, якщо довелося виїхати за кордон?

Этот материал также доступен на русском языке
Існує законодавча норма, за якою виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду припиняється на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

«Мій знайомий зараз перебуває в Америці, пенсію отримував на картку. Однак нещодавно її заблокували, і виплати за місцем проживання в Одесі почала приносити листоноша. Незрозуміло, чому таке могло статися, і куди звертатися в умовах війни, якщо людина перебуває за кордоном.

Вероніка К., м. Одеса»

Якщо поїхали ненадовго

Відповідно до чинного законодавства, пенсія виплачується щомісяця за вказаним у заяві місцем проживання пенсіонера в межах України (незалежно від місця реєстрації) через пошту або установу банків. При цьому існує законодавча норма, за якою виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду припиняється на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Звичайно, якщо людина виїхала на нетривалий термін (у відпустку, відрядження або навіть на кілька місяців – як біженець), то виплату не припинятимуть. Про це у Пенсійному фонді можуть навіть не знати.

Якщо пенсію ніхто не забирає

Водночас є певна система моніторингу, яка запобігає надмірним виплатам у майбутньому.

СИТУАЦІЯ 1. Якщо термін дії банківської картки закінчився – виплату пенсії автоматично переводять з банку на пошту. Про такі випадки банки повідомляють органи Пенсійного фонду (ПФ). Далі, якщо людина не забирає свою пенсію на пошті понад півроку, то її нарахування повністю припиняється до з’ясування обставин.

СИТУАЦІЯ 2. Якщо пенсіонер не знімає пенсію зі своєї банківської картки більше року, банк також повідомляє про це Пенсійний фонд, і виплата теж припиняється.

Згодом відновити виплату пенсії можна лише на підставі особистої заяви пенсіонера. Нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три минулі роки. У цьому разі частина суми неотриманої пенсії, але не більше ніж за 12 місяців, виплачується відразу, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячного розміру пенсії.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні