П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому за обіцяним жовтневим підвищенням пенсіонерам не доплачують за вік?

Чому за обіцяним жовтневим підвищенням пенсіонерам не доплачують за вік?

Этот материал также доступен на русском языке
За даними Пенсійного фонду, із 10,7 мільйона пенсіонерів підвищення з 1 жовтня отримали лише 2,8 мільйона людей.

«Мені 87 років. Загальний стаж – понад 60 років, із них 15 років – шахтарський. Моя пенсія складає понад 15 тисяч гривень. Але я не отримую компенсаційну виплату у розмірі 570 гривень (з урахуванням індексації), як інші пенсіонери віком від 80 років.

До речі, мені, як і моїй дружині, пенсію з 1 жовтня не підвищили на копійку. Дружина на інвалідності ІІ-ї групи отримує дещо більше за чотири тисячі гривень.

Олексій Д., м. Харків»

Нагадаємо, що компенсаційні виплати особам понад 70, 75 і 80 років виплачуються лише у тому разі, якщо розмір пенсії менший за 10 340,35 гривні. Це обумовлено відповідними постановами Кабінету Міністрів.

Враховуючи, що розмір вашої пенсії вищий, зазначена надбавка у розмірі 570 гривень у цьому разі не встановлюється.

Щодо перерахунку пенсій у жовтні, то доплати отримали далеко не всі. За даними Пенсійного фонду, із 10,7 мільйона пенсіонерів підвищення з 1 жовтня отримали лише 2,8 мільйона людей.

Йшлося передусім про доплати тим людям, які мають повний стаж (30 років у жінок і 35 років для чоловіків) і при цьому пенсія не перевищувала трьох тисяч гривень. Найбільше доплат отримали люди віком від 70 до 74 років включно.

Особи, яким понад 75 років, і з пенсією у розмірі понад три тисячі гривень взагалі не мусили отримувати жодних надбавок. Це стосується осіб, молодших за 65 років, – їм пенсії теж не перераховували, незалежно від розміру пенсії та кількості стажу.

Насправді жовтневе підвищення виявилося дуже вибірковим.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні