Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиЯк инвалиду отримати слуховий апарат безкоштовно?

Як инвалиду отримати слуховий апарат безкоштовно?

Этот материал также доступен на русском языке
Забезпечення осіб з інвалідністю медичними виробами здійснюється на підставі медичного висновку і коштом державного або місцевого бюджетів.

Як отримати слуховий апарат безкоштовно?

«Я – інвалід 2-ї групи довічно. Лікарка-лор дала направлення до обласної лікарні для обстеження слуху і отримання безкоштовного слухового апарату. Там мені видали висновок спеціаліста і на додачу до нього – рахунок на оплату апарату в розмірі 10 650 гривень і ще плюс 708,81 гривні ПДВ. Мені дали рахунок і сказали: віднеси до свого собезу, – мовляв, там оплатять. Відправляю рахунок і всі документи до Департаменту соцдопомоги у Білгород-Дністровський. Звідти приходить відповідь, що слуховий апарат повинен оплатити Департамент охорони здоров’я. Я і туди відправила ксерокопії паспорта, коду, всі висновки і рахунок на оплату. Але зараз війна, напевно, вже і не дочекаюся ні від кого нічого. Живу сама, сирен не чую.

Тетяна Поветьєва, м. Білгород-Дністровський, Одеська обл.»

Куди звертатися?

Згідно з Постановою Кабміну №1301*, забезпечення осіб з інвалідністю медичними виробами здійснюється на підставі медичного висновку і коштом державного або місцевого бюджетів.

Як нам роз’яснили у Департаменті охорони здоров’я Одеської облдержадміністрації, по надання матеріальної допомоги з обласного бюджету необхідно звертатися до обласної військової адміністрації (відділу роботи зі зверненнями громадян) або до Департаменту соціального захисту та сімейної політики облдержадміністрації. Саме сюди слід подати документи на отримання матеріальної допомоги.

Які документи знадобляться?

Щоб отримати допомогу на придбання слухового апарату, необхідно надати такі документи:

  • заяву на ім’я голови облдержадміністрації або директора Департаменту соціальної та сімейної політики облдержадміністрації про надання допомоги (у довільній формі). У заяві слід зазначити адресу фактичного проживання, номери контактних телефонів, номер банківського рахунку, на який можна переказати гроші, або поштових реквізитів заявника;

  • копію паспорта і витяг з Єдиного демографічного реєстру;

  • копію ідентифікаційного коду або відповідної сторінки паспорту з відміткою про право здійснювати платежі без ідентифікаційного номера;

  • довідку про склад сім’ї (крім внутрішньо переміщених осіб);

  • згоду заявника та членів його сім’ї на обробку ы використання персональних даних;

  • документи, що підтверджують обставини, у зв’язку з якими потрібне надання матеріальної допомоги;

  • при зверненні родича до заяви додаються копії документів, що підтверджують родинний зв’язок;

  • при зверненні по допомогу на лікування:

* оригінал виписки з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого із зазначенням медустанови, де було призначено лікування;

* оригінали рахунків на оплату медичних послуг, придбання ліків, медичних засобів (рахунок-фактура), чеків, виписаних за дванадцять місяців до дати звернення;

  • копію пільгового посвідчення або копію довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення інвалідності;

  • копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (за наявності);

  • довідку про доходи сім’ї за останні шість місяців до дати звернення по адресну допомогу (не потрібна у виняткових ситуаціях).

*Постанова Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших окремих категорій населення медичними виробами та іншими засобами» № 1301 від 3.12.2009 р.

Куди можна подавати документи?

Заяву та відповідний пакет документів необхідно подати до однієї із зазначених установ:

  • Одеська облдержадміністрація, відділ по роботі зі зверненнями громадян: проспект Шевченка, 4, м. Одеса, 65000;

  • Департамент соціальної та сімейної політики Одеської облдержадміністрації: вулиця Канатна, 83, м. Одеса, 65012.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні