Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі причини безсоння у жінок?

Які причини безсоння у жінок?

Этот материал также доступен на русском языке
Справді, жінки страждають на безсоння частіше за чоловіків – це пов'язано з нашими гормональними та емоційними особливостями.

Які причини безсоння у жінок?

«Я страждаю на безсоння – майже не сплю вже третій місяць. Сімейний лікар нічим допомогти мені не змогла. Підкажіть, якою може бути причина цієї проблеми? До якого фахівця мені звертатися?

Олена Павлівна, м. Жовті Води»

На запитання читачки відповідає лікарка-невролог вищої категорії Наталія Гомоненко.

Справді, жінки страждають на безсоння (медичні назви – інсомнія, асомнія) частіше за чоловіків – це пов’язано з нашими гормональними та емоційними особливостями. Але зазвичай проблеми зі сном характерні для людей віком від 60 років, у молодших пацієнток основні причини безсоння – це сильна перевтома і хронічний стрес. Якщо ці фактори у вас виключено або ви не можете впоратися з ними самостійно, вам потрібно проконсультуватися з неврологом або сомнологом і пройти необхідні обстеження, після чого буде призначено терапію.

Іншими причинами, що провокують хронічне безсоння, яке триває місяць і довше, у жінок можуть бути гормональні зміни в організмі, спричинені захворюваннями ендокринної системи, клімаксом або порушеннями циклу; психічні розлади, депресія; апное (раптова зупинка дихання під час сну); бронхіальна астма; остеохондроз та інші проблеми з хребтом; синдром неспокійних ніг. Порушити сон здатний також тривалий прийом деяких лікарських засобів.

Методи лікування залежатимуть від причин, які спричинили безсоння. Це може бути прийом антидепресантів, снодійного, фітотерапія, психотерапія, курс масажу, за необхідності – лікування основного захворювання.

Якщо зараз у вас немає можливості потрапити до фахівця і пройти обстеження, для профілактики проблем з нічним сном рекомендую повністю відмовитися від кави та чорного чаю у другій половині дня, не спати вдень, не їсти на ніч, щодня гуляти на вулиці мінімум годину. Важливо також не пізніше ніж за дві години до сну виключити фізичні та розумові навантаження: зарядку, перегляд і читання новин. Вже лежачи в ліжку, помасажуйте свої вуха і особливо середину мочок (так звані точки сну), після чого розслабте послідовно все тіло, починаючи з кінчиків пальців рук і ніг.

У той же час раджу не затягувати з походом до невролога, оскільки хронічне безсоння у жінок призводить до загального виснаження організму, передчасного старіння, розвитку серцево-судинних та неврологічних захворювань.

Підготувала Ірина Лебединець

Нове на сайті