Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПро що треба знати при перехіді на інший вид пенсії

Про що треба знати при перехіді на інший вид пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
При переході з одного виду пенсії на інший застосовується та сама середня зарплата, яка застосовувалася до перерахунку. Тобто застосовується старий показник середньої заробітної плати (частина 3 статті 45).

Про що треба знати при перехіді на інший вид пенсії

«У 2018 році мені призначили пенсію за інвалідністю ІІІ-ї групи. Тоді мій стаж становив 30 років і 3 місяці. 2021 року я зробив доплату до мінімального страхового внеску у сумі 3107 гривень. Після доплати стаж становив 35 років 9 місяців, і я перейшов із пенсії за інвалідністю на пенсію за віком. Розмір пенсії становив лише 2200 гривень, хоча у роздруківці Пенсійного фонду було зазначено суму 3171 гривня. Як таке може бути?

Я працював підприємцем. Зробивши доплату до мінімального страхового внеску, придбав не менше ніж 24 місяці страхового стажу. І мені мусили зробити перерахунок пенсії з урахуванням вищого показника середньої зарплати по країні. Але при переведенні з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком мені залишили старий показник зарплати. Копії документів додаю і прошу дати роз’яснення.

Микола Родинчук, м. Стрий, Львівська обл.»

Про середню зарплату і покупку стажу

Ситуація дуже нетипова. І треба докласти великих зусиль, щоб описати її зрозумілою мовою. Спробуємо це зробити тезово, спираючись на Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

  • При первинному призначенні пенсії враховується середня зарплата по країні за три роки, що передують році звернення по призначення пенсії (частина 2 статті 40 цього Закону).

  • При переході з одного виду пенсії на інший застосовується та сама середня зарплата, яка застосовувалася до перерахунку. Тобто застосовується старий показник середньої заробітної плати (частина 3 статті 45).

  • Виняток можливий лише в одному випадку. Якщо людина після призначення пенсії за інвалідністю продовжувала працювати і придбала ще не менше 24 місяців страхового стажу після призначення пенсії, то при переході з пенсії за інвалідністю вперше на пенсію за віком враховується нова середня зарплата по країні. Тобто середня зарплата за три роки, що передують року переходу з одного виду пенсії на інший – ніби пенсія призначається вперше (частина 3 статті 45).

За даними Пенсійного фонду, на момент призначення пенсії ваш стаж було враховано до 31 грудня 2017 року. При переході на пенсію за віком у 2021 році стаж додатково зараховано до 30 вересня 2018 року (з моменту первинного призначення пенсії додалося лише 9 місяців).

На нашу думку, ви не підпадаєте під виняток, тому що два роки стажу, яких не вистачало, ви придбали не шляхом додаткової роботи після виходу на пенсію, а переважно шляхом доплати до мінімального страхового внеску за більш ранні періоди (за періоди роботи до виходу на пенсію за інвалідністю). А це зовсім інший страховий випадок, який не передбачено статтею 45 зазначеного Закону. Тому вважаємо дії Пенсійного фонду правильними. Спробувати оскаржити їх можна хіба що в судовому порядку, намагаючись довести юридично, що формально ви виконали вимоги зазначеної норми: «продовжували працювати після виходу на пенсію» і в той же час «придбали не менше 24 місяців страхового стажу» (хоч і не тому, що продовжували працювати).

 Про повний стаж і помилки комп’ютера

Пояснимо необізнаним читачам, що законодавство дозволяє підприємцям здійснювати заднім числом доплату страхових внесків за ті періоди, коли вони виплачувалися у сумі, меншій за мінімальний. Таким чином, підприємницький стаж зараховується не частково, а повністю. У вашому випадку головний плюс від такої доплати – наявність 35 років страхового стажу. Як відомо, така кількість стажу дозволяє гарантовано отримувати пенсію у сумах, вищих за мінімальні, особливо пенсіонерам старшого віку.

Це видно і у вашому випадку: після перерахунку пенсія збільшилася з 1769 до 2200 гривень. Тобто доплата до мінімального внеску за минулі періоди виявилася виправданою і має окупити себе в будь-якому разі. При цьому мінімальні виплати людям з повним стажем цього року ще трохи зросли, наприклад, до 2300 гривень з 1 березня.

А тепер – про невідповідність, яка вас турбує. В одній із роздруківок, яку видав вам Пенсійний фонд, справді замість призначених 2200 гривень стоїть сума 3171 гривня. На нашу думку, комп’ютер помилково «прийняв ваш бік» і формально врахував нову середню зарплату. Адже коли в нього ввели нові дані, вийшло, що при переході з одного виду пенсії на інший ваш стаж збільшився на 5 років. Алгоритм комп’ютерної програми логічно це сприйняв як однозначний сигнал про необхідність застосувати нову середню зарплату. Але, як ми пояснили, це хибний шлях.

Поміркуйте самі, ви були на пенсії кілька років, а до стажу при перерахунку додалося відразу 5 років – вже не стикується. Очевидно, що фахівцям довелося вручну виправляти розрахунок вашої пенсії, щоби він точно відповідав вимогам законодавства. Видана роздруківка збиває з пантелику ще більше, мабуть, її видали через неуважність.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні