Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому не виправдалися очікування щодо розміру пенсії після звільнення з роботи

Чому не виправдалися очікування щодо розміру пенсії після звільнення з роботи

Этот материал также доступен на русском языке
Люди, які працюють, мають право на перерахунок пенсії за час, відпрацьований після її призначення. Кожен наступний перерахунок робиться не раніше ніж через два роки після попереднього.

«Я вийшов на пенсію у 2013 році (60 років) при трудовому стажі 34 роки 8 місяців. Зарплату брали за 1991-1995 роки. Коефіцієнт зарплати становив 1,03988. Тоді пенсія становила 1194,50 гривні. Поступово розмір пенсії змінювався і наразі становить 3192,48 гривні.

Останні 5 років я працював у Києві із зарплатою від 11500 гривень у 2019 році до 17248 гривень у 2022 році. У серпні цього року звільнився. Думав, що звільнившись з роботи, пенсія збільшиться в рази. Але цього не сталося. Наразі стаж становить 45 років 1 місяць. У мене залишився ще 1 рік і 5 місяців неврахованого стажу. Сказали, що його зарахують чомусь лише у жовтні 2023 року. Допоможіть, будь ласка, правильно розрахувати мою пенсію.

Леонід Іванович, смт Устинівка, Кіровоградська обл.»

Чому відклали перерахунок за стажем?

Дати правильний розрахунок вашої пенсії на підставі вказаних даних неможливо. Зокрема ми не знаємо точного коефіцієнта зарплати. Вона визначається у вашому випадку не лише за 1991-1995 роки, а й за всі місяці роботи з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії.

Можливо, при наступних перерахунках додатково враховувалися й наступні роки зарплати – після 2013 року. З цієї ж причини не зовсім зрозуміло, з якої дати враховано стаж і скільки саме років і місяців враховується зараз при розрахунку.

Як відомо, люди, які працюють, мають право на перерахунок пенсії за час, відпрацьований після її призначення. Кожен наступний перерахунок робиться не раніше ніж через два роки після попереднього.

Можливо, минулого разу вам робили такий перерахунок у жовтні минулого року. Тому право на наступний перерахунок виникає лише у жовтні 2023 року, тобто через два роки після попереднього. Саме тоді ви зможете написати заяву на перерахунок, щоб додати до стажу невраховані місяці.

Що і коли змінилося?

Зараз, коли ви повідомили, що звільнилися з роботи, пенсію могли трохи збільшити лише за рахунок застосування нового, вищого, показника прожиткового мінімуму. Як відомо, працюючим пенсіонерам перерахунок у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму не роблять.

У вашому випадку він міг не змінюватися роками і залишатися, наприклад, на рівні 2015 року – 1074 гривень (у цьому сенсі законодавство востаннє змінювалося саме у 2015 році). До цього показника прив’язувалися деякі доплати.

А для непрацюючих пенсіонерів сьогодні при розрахунку пенсії враховується сучасніший показник прожиткового мінімуму, встановлений з 1 липня 2022 року на рівні 2027 гривень. Коли ви звільнилися, вам теж мусили застосувати його. Через це складові пенсії могли частково змінитися, але не суттєво.

Швидше за все, зріс лише розмір доплати за понаднормовий стаж, який тепер розраховують від зазначених 2027 гривень, а не від старого прожиткового мінімуму.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні