Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсії переселенцям призначатимуть по-новому: що змінилося

Пенсії переселенцям призначатимуть по-новому: що змінилося

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада ухвалила загалом законопроект №7433, яким зокрема визначаються умови призначення пенсій переселенцям.

Про це повідомила народна депутатка Олена Шуляк у Telegram, пише УНН.

Як призначатимуть пенсії переселенцям, які не мають документів?

У новому законі встановлено, що призначення пенсій внутрішньо переміщеним особам, які не мають документів, та/або про які відсутні відомості про періоди страхового стажу, трудову діяльність на період дії воєнного стану та протягом 180 календарних днів після його припинення або скасування, здійснюється на підставі відомостей, що є в наявності в електронних державних реєстрах.

Що зміниться у працевлаштуванні осіб із інвалідністю?

Також є у законі і зміни щодо працевлаштування осіб з інвалідністю. Відповідно до закону, має бути передбачено обмін інформацією з Держреєстру з Фондом соцзахисту осіб з інвалідністю про створення робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцями тощо. соціально-трудових прав.

Продовження виплати пенсій по інвалідності у воєнний час

Щодо пенсії особам з інвалідністю, то у разі пропуску в період запровадження воєнного стану строку повторного огляду медико-соціальної експертизи особою з інвалідністю має бути передбачено продовження виплати пенсії за інвалідністю на період запровадження воєнного стану та один місяць після його припинення чи скасування.

Як виплачуватимуть пенсії з втрати годувальника студентам?

Йдеться у законі і про пенсію студентам при втраті годувальника. Під час дії в Україні воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення дітям від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання у навчальних закладах, пенсія у разі втрати годувальника призначається, а виплата раніше призначеної пенсії продовжується на підставі даних про навчання за денній формі навчання у 2022 році, отриманих Пенсійним фондом України з Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, у які терміни слід звертатися за призначенням пенсії за віком.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні