Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯкі надбавки та доплати до пенсії установлено учасникам бойових дій?

Які надбавки та доплати до пенсії установлено учасникам бойових дій?

Этот материал также доступен на русском языке
Через повномасштабне вторгнення РФ в Україні вже вісім місяців триває справжня війна. Багато українців стали на захист нашої батьківщини. Які доплати належать учасникам бойових дій?

У Пенсійному фонді зазначили, що, насамперед, учасники бойових дій мають право на достроковий вихід на пенсію після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків та не менше 20 років у жінок.

Як пояснили у Пенсійному фонді, розмір пенсії учасників бойових дій залежить від набутого особою страхового стажу та отриманого заробітку, з якого сплачувались страхові внески.

Розмір мінімальної пенсії для учасників бойових дій становить 210% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Цей показник збільшується щороку, відповідно збільшується і мінімальна пенсія.

Розмір мінімальної пенсії УБД у 2022 році:

  • з 1 січня – 4061 грн;
  • з 1 липня – 4256 грн;
  • з 1 грудня – 4395 грн.

До пенсії, незалежно від виду, учасникам бойових дій встановлюються:

  • підвищення у розмірі 25% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Так, розмір надбавки до пенсії УБД у 2022 році становить: з 1 січня – 483 грн; з 1 липня – 506 грн; з 1 грудня – 523 грн;
  • щомісячна державна адресна допомога у розмірі, що не вистачає до 210% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність;
  • цільова грошова допомога на проживання у розмірах, визначених Законом України «Про покращення матеріального стану учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни» у розмірі 40 грн.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, у який термін потрібно звертатися за пенсією.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні