Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому виникає застій жовчі та як уникнути цього ускладнення в організмі?

Чому виникає застій жовчі та як уникнути цього ускладнення в організмі?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо після їди вас турбує відчуття важкості та нудота, а в роті часто з'являється гіркий присмак – це може говорити про проблеми з виділенням жовчі.

Чому вони виникають і як їх вирішити, розповіла терапевтка вищої категорії Сніжана Ляшук.

Не хвороба, а наслідок

Синдром, при якому порушено вироблення жовчі та її відтік у дванадцятипалу кишку, називається холестазом. У результаті в крові підвищується рівень речовин, які виводяться з жовчю (зокрема, білірубіну), що супроводжується шкірним свербінням, слабкістю, жовтяницею. Своєю чергою, нестача жовчі в кишечнику проявляється порушенням травлення.

Холестатичний синдром – не самостійна хвороба, а стан, що виникає при захворюваннях печінки, жовчних шляхів або жовчного міхура. Патологія викликає низку гістологічних змін у печінці: розширення жовчних капілярів, утворення жовчних тромбів, пошкодження, запалення і навіть загибель клітин печінки. Хронічний холестаз може призвести до розвитку фіброзу та цирозу печінки.

Цей синдром зазвичай діагностується у пацієнтів зрілого віку, частіше від нього страждають чоловіки.

Чому виникає?

Основні причини розвитку холестазу поділяють на дві групи: внутрішньопечінкові та позапечінкові. До перших належать хронічні хвороби печінки (гепатити, ожиріння печінки), ураження печінкової тканини в результаті зловживання алкоголем, тривалого вживання деяких ліків, дії токсичних речовин, наслідків аутоімунних захворювань або злоякісної пухлини, що поширилася в печінку.

Позапечінкові причини холестазу – це жовчнокам’яна хвороба, запалення жовчних проток, вроджені аномалії жовчовивідних шляхів, панкреатит, наявність гельмінтів.

Серед інших факторів, що також провокують застій жовчі, – гормональні зміни в організмі, хронічна серцево-судинна недостатність, ендокринні патології, зловживання жирним та смаженим.

Як проявляється?

Симптоми холестатичного синдрому можуть відрізнятися залежно від того, протікає він у жовтяничній або безжовтяничній формі, має гострий чи хронічний перебіг.

До характерних проявів патології відноситься виражений свербіж шкіри, що посилюється ввечері і вночі. Він виникає через затримку в організмі речовин, які мають виводитися з жовчю, і досить довго може бути єдиним симптомом.

Іншими поширеними ознаками холестазу вважаються жовтяничність шкіри та очей, гіркий присмак у роті, нудота, блювання, відсутність апетиту, біль та відчуття розпирання у правому підребер’ї, темна сеча і знебарвлений кал. Пацієнт відчуває загальну слабкість, швидко втомлюється, втрачає вагу, стає тривожним і дратівливим, страждає на безсоння.

При хронічному перебігу холестазу через порушення засвоєння жиророзчинних вітамінів А, Д, Е і К можуть спостерігатися ознаки гіповітамінозу: підвищена кровоточивість ясен, ламкість волосся і нігтів, сухість шкіри, зниження гостроти зору в далечінь і в темряві, біль у м’язах. Також за рахунок підвищення рівня холестерину в крові на грудях, спині, ліктях часто формуються ксантоми – потовщені ділянки огрубілої шкіри жовтуватого кольору.

Але іноді холестаз протікає практично безсимптомно і його випадково діагностують на підставі змін в аналізах крові під час профілактичного обстеження.

Що робити?

Хоча через сильний свербіж шкіри пацієнти з холестатичним синдромом часто спочатку звертаються до дерматолога, його діагностикою і лікуванням займається гастроентеролог. Лікар проводить огляд та опитування хворого, направляє його на загальний аналіз крові та сечі, біохімічний аналіз крові, УЗД (за необхідності – КТ або МРТ) органів черевної порожнини, копрограму та інші обстеження.

При виявленні холестазу або підозрі на нього насамперед коригується раціон. Головні особливості дієти – заміна тваринних жирів на рослинні і відмова від спиртних напоїв, міцної кави та чаю, смажених, жирних, копчених та гострих страв. Рекомендується вживати більше каш, овочів та фруктів, дозволеними є нежирне м’ясо та молочка.

З лікарських препаратів призначаються гепатопротектори, цитостатики, антиоксиданти, жовчогінні засоби, вітамінні комплекси. При неможливості усунути холестаз медикаментозно, застосовується хірургічне лікування: зовнішнє дренування жовчовивідних проток, видалення каменів із порожнини жовчного міхура і таке інше.

У реабілітаційний період пацієнтам рекомендовано лікувальну фізкультуру, фізіопроцедури, курс масажу.

Допоможе трав’яний відвар

Змішайте в рівних пропорціях листя звіробою продірявленого, квітки безсмертника піщаного і кукурудзяні приймочки. Столову ложку отриманої трав’яної суміші заваріть 250 мілілітрами окропу і тримайте на водяній бані 40 хвилин. Дайте повністю охолонути, процідіть і вживайте за 20 хвилин до їди по третині склянки.

Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні