П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк правильно сформувати персик для отримання високих урожаїв?

Як правильно сформувати персик для отримання високих урожаїв?

Этот материал также доступен на русском языке
Персик - рослина південна, він любить сонце і тепло. Але жителям північних та західних областей України теж хочеться ласувати вирощеними на власній ділянці солодкими плодами. А зробити це можна за допомогою кущового формування.

Для посадки краще використовувати однорічні саджанці. Посадкову яму необхідно заправити перегноєм (коріння в жодному разі не повинно з ним стикатися), зверху покласти пласт дернової землі і тільки після цього опускати саму рослину.

Багато садівників дискутують з приводу орієнтації місця щеплення – на південь чи північ. Я вважаю за правильне розміщувати місце щеплення на сонці. Потрібно вийти в сад і подивитися, з якого боку більше сонячних променів, там і садити. Не має значення, північ це чи південь, головне, що на сонечку. Місце щеплення має постійно зігріватися.

Після висадки в ґрунт стовбур необхідно зрізати на висоті 30 см від щеплення. А вже влітку весь догляд полягатиме в поливах та обрізках скелетних гілок, які загущають крону, середина біля дерева має бути вільною. У серпні-вересні зрізуються верхівки. Оптимальна висота дорослого персика має перевищувати 1,5 м.

Кущове формування не тільки продовжує життя рослині, але й робить її стійким до багатьох хвороб. Крона постійно провітрюється, поступово освітлюється, плоди дозрівають одночасно.

Взимку кущових жителів півдня я не вкриваю. Завдяки близькості землі їм не страшні жодні морози. Та й у посушливе літо під кущами краще зберігається волога.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як захистити персик від морозів та зайців.

Нина Петрівна Василика, садівник-аматор, Чернівецька область

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні