Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яОсобливості виявлення та лікування міоми матки

Особливості виявлення та лікування міоми матки

Этот материал также доступен на русском языке
Пухлинне утворення у доброякісній формі, що складається з вузлів, утворених методом розростання тканини гладких м'язів матки. Цей патологічний стан проявляється досить часто у жінок у дітородному віці. Зазвичай розвиток міоми відбувається за наявності дисбалансу гормональному фоні. Лікувати хворобу треба відразу, тому що вона може перерости в ускладнення, які призведуть до безпліддя та вирізування матки.

У медичному центрі “Оmega Київ” проводять таке лікування, як і лікування ерозії шийки матки, яке теж є частим захворюванням гінекологічного характеру.

Симптоми розвитку міоми

На початкових етапах міома ніяк не проявляється, тому виявити її можна лише на консультації фахівця під час огляду. Як тільки лікар бачить збільшення матки та її рівня щільності, то одразу спрямовує на діагностику інструментальними методами для встановлення точного діагнозу. Пізніше можуть виявлятися такі симптоми патології:

  • біль ріжучого характеру, що виникає різко, це відбувається при перекручуванні ніжки вузла;
  • здавлювання органів, що перебувають у малому тазі, після якого проявляється їх дисфункція, тобто з’являється біль при сечовипусканні, сильний метеоризм, запори;
  • тиск, дискомфортні відчуття в нижній частині живота;
  • збільшення рясності виділень з матки під час менструації;
  • безплідність;
  • неможливість виносити дитину в хронічній формі.

Діагностичні методи виявлення міоми

Якщо у жінки є підозра, що розвивається міома матки, лікування її буде ефективним при вчасно зробленій діагностиці. Різні діагностичні способи використовуються для виявлення місцезнаходження, кількості, розміру вузлів та виявлення хвороб маткових придатків та ендометрію.

Діагностичні методи при міомі матки включають:

  1. Огляд на кріслі та взяття мазків на виявлення інфекційних захворювань.
  2. Проведення кольпоскопії для взяття зіскрібка з шийки матки.
  3. Проведення досліджень у лабораторії.
  4. Ультразвукова діагностика з гістероскопією для органів, що знаходяться в малому тазі – проводиться огляд порожнини матки за допомогою спеціального ендоскопа.
  5. Магнітно-резонансна або комп’ютерна томографія – потрібні для визначення характеру новоутворення та його розмірів.

Види лікування захворювання

Способи вилікувати захворювання поділяються на три великі групи:

  1. Консервативне гормональне лікування – цей метод ефективний при невеликих розмірах вузлів і включає прийом препаратів з гормональним ефектом, фітопрепаратів, протизапальних та інших.
  2. Малоінвазивні методи – при яких можна зберегти матку, уникнути її видалення та видалити утворення. Це такі методи, як емболізація маткових артерій, лапароскопічна коагуляція лазером, ФУЗ-абляція, яка проводиться під наглядом апарату МРТ.
  3. Оперативне втручання – може проводитися із збереженням матки або повним її видаленням, що залежить від ситуації.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні