Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляЧи можна православному носити католицький хрест?

Чи можна православному носити католицький хрест?

Этот материал также доступен на русском языке
Є просто Хрест – християнський символ перемоги над дияволом, гріхом та смертю.

При покупці хрестика в ювелірному магазині люди іноді замислюються, в чому ж відмінність православного хреста від католицького. Зазвичай звертають увагу на:

1. Кількість кінців хреста. У православного – вісім, у католицького – чотири.

2. Положення Тіла Христа. На православному хресті Спаситель зображується з розпростертими руками, перпендикулярними до тулуба, на католицькому – Тіло провисає на руках (іноді Господь виглядає вже померлим). Таким чином, у східній традиції наголошується на радості, у західній – на стражданні.

3. Кількість цвяхів, якими прибиті ноги Христа. У православ’ї – два, у католицтві – один.

4. Мова напису над головою Христа. У православ’ї це слов’янське ІНЦІ (Іисусъ Назорей, Царь Іудейскій), у католицизмі – латинське INRI ( Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum).

Чи є важливими ці відмінності? Проблема в тому, що для деяких православних вони набувають сакрального (священного) характеру, при цьому західна традиція зображення хреста засуджується мало не як єретична. Однак слід хоча б просто подивитися на фото обох хрестів і подумати над тим, що і там, і там ми бачимо Христа – нашого Спасителя. І там, і там – це Хрест – знаряддя перемоги над гріхом, дияволом та смертю. У кожному разі для християн хрест залишається хрестом – дорогоцінним та незамінним. Тому перед тим, як намагатися відрізнити «католицький» хрест і «православний», важливо подумати, наскільки дійсно важливими є деякі відмінності.

1. Насамперед, не можна пов’язувати традицію зображення хреста та західно-християнські відступи від віри. Якщо католики або протестанти здебільшого використовують ту чи іншу форму головного символу християнства, то це зовсім не означає, що сам хрест стає якимось єретичним. Більше того, чотирикінцевий хрест був присутній у богослужбовій практиці християн з ранніх віків. У такому вигляді він використовувався і у Візантії, і у Стародавній Русі. Не секрет, що й сьогодні у православ’ї чотирикінцевий хрест застосовується без жодних вагань і не вважається чимось специфічно західним. А ось звичний для нас восьмикінцевий хрест – лише одна із варіацій його зображення.

2. Якщо когось бентежить чотирикінцевий хрест, то слід сказати, що свт. Димитрій Ростовський у своїй праці «Розшук» ясно вказує, що Хрест Христовий нами шанується не за кількістю кінців, а за Самим Христом, чиєю Кров’ю він обігрівся. І якщо якийсь хрест проявляє силу, то дія ця не його самого, а розп’ятого на ньому Спасителя. Так само і в каноні Животворчого Хреста, написаному прп. Григорієм Синаїтом, хрест названий «чотирикінцевою силою». Тому чотирикінцевий хрест не перестає бути християнським хрестом тільки від того, що його сьогодні частіше використовують саме західні християни.

3. Щодо напису на табличці над головою Христа, то слід нагадати Євангеліє, де чітко сказано: «І був над Ним напис, написаний словами грецькими, римськими та єврейськими» (Лк. 23:38). Як бачимо, латинські (римські) літери – це лише відображення євангельського тексту, а не ознака католицтва. Літери ж слов’янської мови – данина мові, яка вживається саме в нашій Церкві.

Тому для тих, хто ставить запитання: «Чи можна православному (православній) носити католицький хрест?» – я радив би замислитися над тим, що все залежить від того, наскільки кожен конкретний хрест насправді «католицький», а не ми самі, за власним невіглаством, його у такі записали. Є просто Хрест – християнський символ перемоги над дияволом, гріхом та смертю.

За проповіддю протоієрея Володимира Долгих

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні