Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧому буряк виріс гірким?

Чому буряк виріс гірким?

Этот материал также доступен на русском языке
Іноді трапляється, що вирощені коренеплоди виявляються несолодкими на смак або гірчать.

Основні причини, чому буряк гіркий

  • неякісне насіння;
  • дефіцит вологи;
  • неправильні підживлення – на початку вегетації культурі потрібен азот, а з середини – калій та фосфор;
  • загущені посіви;
  • важкий і кислий грунт – для гарного зростання корінню потрібен повітрообмін і пухкий грунт;
  • Несвоєчасне прибирання – великі, перерослі плоди менш солодкі, жорсткі і волокнисті.

Як правильно вирощувати буряк?

  • ретельно вибирайте сорти, вивчайте їх характеристики;
  • у посуху регулярно поливайте рослини – 1-2 рази на тиждень по 7-15 л на кв. м;
  • після кожного поливу розпушуйте грунт або замульчуйте посадки скошеною травою, соломою або сухим листям;
  • з появою двох листочків прорідіть сходи, залишаючи з-поміж них 3-4 см, а за появи 4-5 листя збільшіть проміжок між посадками до 6-8 см;
  • своєчасно вносіть підживлення – за сезон буряки підгодовують тричі. Перше підживлення проводиться навесні, після появи 3-4 справжніх листочків. Полийте посадки розчином пташиного посліду (1:20), розчином настою коров’яку (1:10) або розчином сечовини (1 столова ложка на 10 л води). Через два тижні розведіть 1 столову ложку калімагнезії, 1 столову ложку суперфосфату, 1 чайну ложку сечовини, 1/2 чайної ложки борної кислоти та 1 г марганцівки в 10 л води та повторіть підживлення. Третій раз підгодуйте буряки в середині серпня, за місяць до збирання врожаю, для цього розведіть 1 столову ложку сульфату калію і 2 столові ложки суперфосфату в 10 л води.

Що робити з гірким буряком?

  1. Перед готуванням гіркий буряк вимочіть в оцтовому розчині не більше 20 хвилин, а потім відваріть.
  2. Такий овоч можна відправити і на зберігання – при тривалому зберіганні в сухому прохолодному місці гіркота знизиться.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні