Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиЩо робити, якщо не одержали компенсацію за надання житла переселенцям?

Що робити, якщо не одержали компенсацію за надання житла переселенцям?

Этот материал также доступен на русском языке
4 жовтня газеті «На пенсії» виповнюється 17 років. Всі ці роки ми намагаємося бути корисними для наших читачів, допомагати вам порадою і ділом.

До нас звертаються з різними проханнями і побажаннями – від роз’яснення соціальних програм до пошуку друзів за допомогою «Клубу знайомств». Все, що ми робимо, – для вас, дорогі читачі, і ми постараємося не обдурити ваших очікувань й надалі.

Які справи з компенсаціями за проживання переселенців?

Війна змусила багатьох наших співгромадян залишити рідні будинки і переселитися до відносно спокійних районів країни. Наприклад, Валентин Заєць із Балти Одеської області надав свій будинок сім’ї з трьох осіб, яка приїхала з Київської області.

За законом, за проживання переселенців у його будинку господар мусив отримати компенсацію, але не отримав. А переселенці, які прожили у нього понад три місяці, також отримали грошову допомогу не в повному обсязі. Читач пише:

«Я, як господар оселі, маю отримувати гроші на комунальні виплати (вода, газ, світло), компенсацію від держави у розмірі 450 гривень на кожну людину щомісяця, але за ці три місяці і 14 днів я не отримав жодної гривні. Виходить, що було порушено права як переміщених осіб, так і мої».

Шановний Валентине Васильовичу, про причини невиплати допомоги переселенцям, які у вас проживали, а також невиплати вам компенсації за їх проживання слід запитувати безпосередньо в місцевих управліннях соціального захисту або Центрі адміністративних послуг.

Це може бути пов’язано із затримкою переказу коштів. Також приводом для відмови можуть бути помилки під час заповнення документів (наприклад, неправильно вказано кількість людино-днів або код та розрахунковий рахунок для виплати допомоги тощо).

Міг статися і якийсь збій в електронній системі, як, наприклад, це сталося під час подання документів на допомогу внутрішньо переміщеним особам у травні місяці. Тобто проблема може бути як централізованого, так і індивідуального характеру. У країні приблизно сім мільйонів переселенців, тож на якомусь етапі цілком міг статися збій.

У Міністерстві соціальної політики кажуть, що якщо гроші належаться, то їх виплатять «заднім числом». Чиновники радять усім, хто не отримав виплат, скаржитися на «гарячу лінію» 15-48.

Пропонуємо також подати письмову заяву до відповідного органу і дочекатися офіційної відповіді.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні