Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаГрошіПриватБанк та Ощадбанк можуть виявитися банкрутами - експерти

ПриватБанк та Ощадбанк можуть виявитися банкрутами – експерти

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні припускають банкрутство системних банків: ПриватБанк та Ощадбанк – серед них

В Україні припускають банкрутство системних банків. При цьому вклади фізосіб у таких банках надійно захищені. А ось вклади юридичних осіб будуть під загрозою. Тому депутати вирішили змінити чинне законодавство, щоб захистити гроші усіх вкладників, повідомляє today.ua.

Відповідні положення виписані в законопроекті №8069, який внесено на розгляд парламенту нардепами із комітету Верховної Ради з фінансів, податкової і митної політики.

Зокрема, в пояснювальній записці до законопроекту депутати пишуть, що з початку війни в Україні вже збанкрутували чотири банки. Однак ці банки були невеликими, і загалом погоди у фінансовому секторі не зробили. Інша річ, коли “лопне” великий системний банк на кшталт ПриватБанку, Ощадбанку або Альфа-Банку. Адже в сьогоднішніх умовах в Україні не застрахований від банкрутства жоден банк.

“Ліквідація такого банку може мати наслідком виникнення недовіри до банківського сектору, спровокувати подальшу ланцюгову реакцію відтоку коштів, втрату коштів клієнтами такого банку, зниження потенціалу кредитування населення та бізнесу, часткове руйнування платіжної інфраструктури”, – зазначають у пояснювальній записці до законопроекту.

При цьому клієнти-фізособи можуть не турбуватися про свої заощадження. У разі краху банку, їм повернуть усі їхні гроші. Причому якщо це станеться під час війни, то вклади повернуть повністю. А ось, що стосується вкладів юридичних осіб, то на сьогодні в Україні немає закону, який би гарантував їхнє відшкодування.

У новому законопроекті передбачена докапіталізація банку, що похитнувся, за рахунок його акціонерів. Це допоможе не тільки вистояти такому банку, а й додасть впевненості вкладникам-юрособам у тому, що вони не втратять своїх грошей.

При цьому член Ради НБУ Віталій Шапран зазначив, що такий закон треба було ухвалити ще на початку війни. Це значно допомогло би знизити градус панічних настроїв серед вкладників системних банків. Почасти це вдалося зробити завдяки раніше прийнятому закону, який гарантує фізособам повне повернення їхніх вкладів через ФГВФО.

“Втім, у системі залишилася категорія клієнтів, які під ці гарантії не підпадають – в основному це корпоративний сегмент клієнтури. Після прийняття 8069 у тій чи іншій формі корпоративні клієнти системних банків можуть менше турбуватися за свої рахунки”, – наголосив Шапран.

Які банки в Україні належать до системних?

До системних банків входять такі фінустанови: А-Банк, Альфа-Банк, Кредобанк, ОТП Банк, Ощадбанк, АБ Південний, ПриватБанк, ПУМБ, Райффайзен Банк, ТАСкомбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, УкрСиббанк, Універсал Банк.

Нагадаємо, тим часом деякі банки, щоби залучити клієнтів, збільшують депозитні ставки. Подекуди вже підняли їх до 15-20% річних.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні