П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк заготовити чорноплідну горобину на зиму?

Як заготовити чорноплідну горобину на зиму?

Этот материал также доступен на русском языке
Свіжої аронії (чорноплідної горобини) багато не з'їси: аж надто вона терпка, та й солодкістю не відрізняється. Але при цьому ягода дуже корисна, тому нехтувати нею не варто. Тим більше, що це вітамінне багатство не так складно перетворити на різні смачні заготівлі.

Сушіння та заморожування ягід аронії

Все, що потрібно: зібрати ягоди, видалити пошкоджені, очистити від плодоніжок та усілякого сміття. Потім висушити в сушарці або духовці або розкласти по пакетах і помістити в морозилку.

Як потім використати заготовлені ягоди? Додавати в чай, компоти, робити настоянку, лікувальні відвари і настої. Із заморожених ягід навіть варення можна приготувати.

Готуємо компоти з аронії

Також простий і досить швидкий спосіб заготівлі. Компот можна робити з чорноплідної горобини без будь-яких добавок, а можна додати яблука, груші, сливи, малину або шипшину (у довільних пропорціях).

Будь-які компоти можна приготувати з універсальним сиропом: 0,5 склянки цукру на 1 літр води. Розкласти очищені та добре вимиті ягоди та фрукти у приготовані банки, залити їх киплячим сиропом, прикрити кришками. Витримати 3-5 хвилин, злити сироп у каструлю. Знову довести до кипіння та повторити процедуру. Втретє, заливши сироп, банки закатати.

Варення та джеми з чорноплідної горобини

Як і компоти, варення можна готувати з однієї чорноплідної горобини, а можна змішувати з іншими ягодами або фруктами. Дуже смачне варення з яблук та чорноплідної горобини. Яблука потрібно перемолоти разом з ягодами в кухонному комбайні та варити з додаванням цукру в пропорції 1:1 (цукор взяти трохи менше). Якщо таку масу уварювати довше, вийде джем.

Оригінальна аджика з аронії

Візьміть 700 г чорноплідної горобини, 4 головки часнику, 2 гострі перці, зелень – по пучку петрушки і селери, 125 г цукру, 2 столові ложки солі, 60 г оцту, 1 столову ложку кориці, 1 столову ложку хмелі-сунелі.

Горобину, перець, часник та зелень подрібнити блендером або пропустити через м’ясорубку та додати спеції. Все перемішуємо та залишаємо на пару днів при кімнатній температурі. При подачі можна додати олію. Зберігати у холодильнику.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні