Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПризначення пенсії: як розрізнити страховий та трудовий стаж?

Призначення пенсії: як розрізнити страховий та трудовий стаж?

Этот материал также доступен на русском языке
У тих, хто готується до виходу на пенсію, виникають питання, чим взагалі різняться поняття «страховий стаж» та «трудовий стаж». Тим більше, що це питання актуальне сьогодні, коли через призупинення трудової діяльності у страховому стажі може виникнути непередбачуваний розрив. Тому нюанси та відмінності між трудовим та страховим стажем розуміти просто необхідно.

Ситуацію прояснили в Пенсійному фонді України. По суті, і страховий, і трудовий стаж відзначає відпрацьовані людиною роки. Але мають ці поняття і певні відмінності. Строк страхового стажу було запроваджено у Законі України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який набрав чинності з 1 січня 2004 року.

Що означає страховий стаж?

Визначення цього поняття просте і зрозуміле: страховий стаж — це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісячно сплачено страхові внески в сумі не меншій за мінімальний страховий внесок. Тобто якщо ти працюєш і платиш внески (або за тебе їх платить роботодавець) у певних державою розмірах — страховий стаж є.

А якщо працюєш, але внески не сплачуєш, або їх розмір менший за законодавчо встановлений — страховий стаж не йде. Тому після 2004 року придбати страховий стаж можна єдиним способом – сплачуючи страхові внески. Сплатили – є стаж, не сплатили – ні.

Мінімальний розмір страхового внеску становить 22 відсотки мінімальної заробітної плати. З 1 січня 2022 року це: 6500х0,22 = 1430 грн. У жовтні мінімальна зарплата збільшилася до 6700, відповідно, мінімальний страховий внесок становитиме 1474 грн. Від сплати єдиного соціального внеску залежить як розмір пенсії, а й декларація про інші соціальні виплати:

  • лікарняні;
  • допомога на випадок безробіття;
  • допомога у разі нещасного випадку на роботі або професійного захворювання.

Усі дані про сплачені внески, починаючи з 2004 року, внесені до Реєстру застрахованих чи Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Тому за періоди трудової діяльності з 1 січня 2004 року для підтвердження стажу трудова книжка не потрібна, оскільки вся інформація про працівника є у Реєстрі. Іншими словами, запис у трудовій книжці після 1 січня 2004 року фактично — справа другорядна. Бо будь-що написано в трудовій книжці, якщо дані не підтверджені сплатою внесків — це просто хороший запис.

Що таке трудовий стаж?

Зовсім інша справа з періодом до 1 січня 2004 року. До цієї дати стаж називався трудовим.

А трудовий стаж — це період роботи, який підтверджують саме записи у трудовій книжці (або у різних пенсійних ситуаціях — інші документи: дипломи, військові білети, свідоцтва про народження дітей тощо). Основним документом, що підтверджує стаж, набутий до 2004 року, є трудова книжка. І для підтвердження своєї роботи до 1 січня 2004 року трудова книжка за вагою золота. Адже саме на її записах ґрунтується підрахунок відпрацьованих років. Часто люди, які чують, що для права на призначення пенсії потрібно 30 років страхового стажу, лякаються. Мовляв, як так, після 2004-го взагалі всього 18 минуло! Тому радимо заспокоїтись і не вестись на панікерські розмови: трудовий стаж згідно із законодавством прирівнюється до страхового. Просто, як ми вже з’ясували, кожен із них розраховується по-різному. В цілому ж, щоб у майбутньому не мати проблем з наявністю страхового стажу, перевіряйте, чи ваші трудові відносини оформлені, чи своєчасно в повному обсязі сплачені страхові внески. Зробити це можна у власному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України роrtal.pfu.gov.ua.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як  оформити виплати без звернення до Пенсійного фонду.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні