Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗелена аптека: чим корисний спориш?

Зелена аптека: чим корисний спориш?

Этот материал также доступен на русском языке
Горець пташиний, або спориш, або пташина гречка, або гусяча трава - одна з найпростіших і найпоширеніших рослин. Звичайних настільки, що ми її часто навіть не помічаємо: довгі пагони з дрібними листочками та непоказними крихітними квіточками стеляться по землі просто під ногами.

Найчастіше він зустрічається на узбіччях доріг, утоптаних стежках та пасовищах, у дворах біля будинків, на пустирях.

Користь

1. Горець пташиний – незамінний помічник при захворюваннях нирок і сечового міхура, він має виражену сечогінну та протизапальну дію. Народна медицина використовує його настої та відвари при хронічних циститах та сечокам’яній хворобі. Вважається, що цей засіб допомагає «роздробити» камені в нирках та сечовому міхурі, а потім у вигляді піску вивести із сечею.

2. Аналогічну дію мають препарати споришу і при каменях у печінці та жовчному міхурі. Але будьте обережні! Якщо у вас виявлено подібні проблеми, не слід займатися самолікуванням і сподіватися тільки на народні засоби – порадьтеся з лікарем, щоб уникнути ускладнень.

3. Відомий горець пташиний також сильною кровоспинною дією, здатністю збільшувати згортання крові і підвищувати тонус гладкої мускулатури.

4. В’яжуча та протизапальна дія пташиного горця дозволяє застосовувати його препарати при захворюваннях шлунку і кишечника.

5. Зовнішньо відвар, свіжий сік і порошок із сушеної трави використовують при фурункулах, вуграх, дерматитах, інших шкірних захворюваннях, ранах, що погано гояться, виразках, опіках.

6. Народна медицина вважає спориш дієвими ліками при легеневих захворюваннях, включаючи туберкульоз, хорошим тонізуючим та загальнозміцнюючим засобом.

Як заготовити?

Траву споришу заготовляють під час цвітіння, зрізуючи ножицями верхівки стебел. Після сушіння її можна зберігати протягом 3 років.

Протипоказання

Через те, що спориш підвищує згортання крові, він може нашкодити при тромбофлебіті, схильності до утворення тромбів.

Не рекомендується також приймати препарати пташиного горця при стенокардії.

Будь-які препарати споришу протипоказані при вагітності.

Нагадаємо, у розділі “зелена аптека” ми розповідали вам про корисні властивості багатьох рослин.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні