П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яДелікатна проблема: свербіж в інтимній зоні

Делікатна проблема: свербіж в інтимній зоні

Этот материал также доступен на русском языке
Хворіти завжди погано, але подвійно страждають люди із симптомами, з якими вони соромляться звертатися до лікарів. Одна з таких «соромних» патологій - анальний свербіж, який, тим часом, зустрічається досить часто, особливо у пацієнтів, яким понад 70 років. 

Чому виникає дискомфорт в інтимній зоні і як з ним можна боротися в домашніх умовах, розповів хірург-проктолог Микола Ликов.

Чому виникає анальний свербіж?

Свербіння в області заднього проходу – це поширена проблема, для якої є характерними неприємні відчуття, печіння, почервоніння і подразнення шкіри в області ануса. Як правило, симптоми посилюються у нічний час.

Цей дискомфорт може бути як самостійною патологією (первинний свербіж), так і проявом різних захворювань (вторинний), але нерідко причина виникнення залишається нез’ясованою. При цьому через розчісування часто виникають травмування і повторне інфікування шкіри, що посилює дискомфорт.

Анальний свербіж також поділяють на гострий та хронічний. У першому випадку спостерігаються почервоніння і набряк складок шкіри навколо заднього проходу, пізніше на цій ділянці розвивається дерматит. При хронічній формі свербежу відбувається витончення і пересихання постійно запалених шкірних покривів.
З дискомфортом в області заднього проходу ризикують зіткнутися літні й опасисті люди, а також пацієнти з цукровим діабетом, проктологічними захворюваннями. Крім того, за статистикою, чоловіки страждають від анального свербежу у чотири рази частіше, ніж жінки.

На що слід звернути увагу?

До причин виникнення анального свербіння, що є простими і досить легко усуваються, належать недостатня або надмірна інтимна гігієна, носіння синтетичної білизни, зловживання міцною кавою, алкоголем та гострою їжею, інтенсивна фізична активність, підвищена пітливість, зайва вага.

Викликати дискомфортні симптоми здатні також сильний стрес, невроз, тривале вживання антибіотиків, глистяна інвазія, часті запори або проноси, бактеріальна або грибкова інфекція, алергія.

До поширених причин розвитку вторинного анального свербежу відносяться анальні тріщини та геморой, хвороби печінки, цукровий діабет, дерматологічні захворювання, а також онкопатології.

Який лікар допоможе?

Якщо вас турбують тривалий дискомфорт і печіння в області заднього проходу, необхідно звернутися до проктолога. Фахівець проведе огляд і пальцеве обстеження, за необхідності призначить аноскопію або ректоскопію (діагностичні методи, що дозволяють досліджувати слизову оболонку прямої кишки), а також інші аналізи і дослідження. Іноді додатково потрібні консультації ендокринолога, інфекціоніста, гастроентеролога, дерматолога, гінеколога, уролога. Лікування призначається залежно від причини виникнення свербежу і може включати седативні, протигрибкові, антигельмінтні та антигістамінні препарати, антибіотики, мікроклізми, різні мазі та креми. При геморої та деяких інших патологіях може знадобитися хірургічне втручання.

Як позбутися свербежу в домашніх умовах?

Якщо вас почав турбувати анальний свербіж, але немає можливості звернутися до лікаря, вживіть простих, але ефективних заходів:

  •  для інтимної гігієни використовуйте нейтральні миючі засоби (спеціальні гелі без барвників та ароматизаторів або звичайне дитяче мило);
  •  після купання бажано обполіскувати запалену область охолодженим відваром ромашки або прохолодною кип’яченою водою з додаванням щіпки харчової соди;
  •  після миття обов’язково припудрюйте чисту і суху шкіру в області заднього проходу дитячим тальком (присипкою) – це прибере зайву вологість;
  •  носіть комфортну спідню білизну з натуральних тканин і періть її дитячим гіпоалергенним пральним порошком;
  •  стабілізуйте свій психологічний стан: пийте заспокійливі трав’яні збори.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні