Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи є якись пільги при виході на пенсію ветеранів праці?

Чи є якись пільги при виході на пенсію ветеранів праці?

Этот материал также доступен на русском языке
Законом для ветеранів праці передбачено деякі пільги, але вони жодним чином не стосуються пенсійних виплат.

«Скажіть, яку роль має посвідчення ветерана праці у призначенні пенсії? Подавала його до Пенсійного фонду, коли ішла на пенсію, але сказали, що не треба. Чому воно ніде не враховується?

Ольга Риженко, м. Київ, запитання надійшло на сторінку «На пенсії» у Фейсбуці»

Відповідний статус надається на підставі Закону «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» № 3721-XII від 16 грудня 1993 року (у редакції від 30.04.2022 р.). Цим законом для ветеранів праці передбачено деякі пільги, але вони жодним чином не стосуються пенсійних виплат. Тобто для тих, у кого є посвідчення «ветеран праці», жодних доплат до пенсії законодавство, нажаль, не передбачає.

Навіть на сайті Міністерства соціальної політики зазначено буквально таке: «Попри те, що перелік пільг для ветеранів праці, передбачений Законом, чималий, більшість із них несуттєві або не реалізуються на практиці через відсутність фінансування».

Серед гарантованих пільг можна відзначити хіба що такі:

першочергове безоплатне зубопротезування (за винятком протезування з коштовного каміння). Пільга надається за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу – це 3470 гривень;

переважне право на забезпечення санаторно-курортним лікуванням, а також на компенсацію вартості самостійного санаторно-курортного лікування;

звільнення від плати за землю (згідно з Податковим кодексом, надається усім пенсіонерам за віком).

Сергей Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні