Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк правильно зберігати яблука взимку?

Як правильно зберігати яблука взимку?

Этот материал также доступен на русском языке
Наскільки довго яблука зберігатимуться, залежить лише від умов зберігання, а й від сорту яблук. За умови правильного зберігання одні сорти можуть лежати півроку, інші - не більше двох-трьох місяців.

Для тривалого зберігання призначені сорти «Антонівка звичайна», «Джонатан», «Мелба», «Макінтош», «Старкінг», «Симиренко» та інші.

Як правильно збирати яблука?

Для того, щоб яблука зберігалися якомога довше, їх потрібно правильно зривати з дерева: яблука не стискають пальцями, не мнуть і не дряпають: їх захоплюють всією долонею, злегка піднімають і прокручують. Плодоніжки бажано обривати разом з яблуком. Зірвані плоди дбайливо складають у ємності для збору, намагаючись не травмувати їх – не кидати і не м’яти. Починають збирання в суху погоду з нижнього ярусу дерева.

Зберігання у підвалі

Оптимальна температура для зберігання яблук – це 0…+3 градуси, а вологість повітря має бути не вищою за 90%. За більш високої температури яблука починають жовтіти. Перед закладкою на зберігання яблука охолоджують у холодильнику чи підвалі. Стіни та стелю сховища потрібно побілити, а підлогу – обробити розчином залізного купоросу. Додатково можна перед закладкою змастити яблука жиром або обробити їх розплавленим парафіном, як це роблять, закладаючи на зберігання часник, – ці заходи допоможуть захистити врожай від шкідників та в’янення. Найкраще, загорнувши кожне яблуко в папір, скласти їх плодоніжками вгору в суху, чисту тару – в дерев’яні скриньки, вологостійкі картонні коробки або плетені кошики. При такому зберіганні з хворого яблука гнилизна або хвороба не перейде на сусідні плоди. Якщо можна розкласти плодоніжками в один бік у тару шарами, перекладаючи кожен шар папером, соломою або дерев’яною стружкою. Зберігають яблука й у ящиках із піском, як морква чи буряк.

Зберігання у квартирі

Складіть яблука в целофанові пакети, наповнивши їх лише наполовину, міцно зав’яжіть, зробіть на кожному розріз завдовжки 10 см і складіть на засклений балкон або лоджію. У вологий день у пакеті утворюватиметься конденсат, а в сухий день плоди цей конденсат вбиратимуть у себе. Таким чином, вони довго залишатимуться свіжими та соковитими.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як вживати яблука, щоб не нашкодити здоров’ю.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні