Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі небезпечні симптоми говорять про ризик втрати зору?

Які небезпечні симптоми говорять про ризик втрати зору?

Этот материал также доступен на русском языке
За даними ВООЗ, проблеми із зором мають близько 300 мільйонів людей у світі. З них 43% страждають порушеннями рефракції – короткозорістю (міопією), далекозорістю (гіперметропією) та астигматизмом. Які небезпечні симптоми говорять про ризик втрати зору?

Відповідає доцент кафедри офтальмології Національного університету охорони здоров’я імені П.Л. Шупика Дмитро Жмурик:

– Коли люди скаржаться на такі симптоми, як блискавки, спалахи перед очима, це може означати, що відбулося відшарування сітківки, і тоді до офтальмолога краще звернутися якнайшвидше. Фахівець визначить, наскільки загрозливою є ситуація. Можливо, приводів для термінового втручання немає і тоді він направить до інших лікарів.

– На які ще симптоми слід звернути увагу, щоб не проґавити захворювання очей?

– Якщо у людини з’явилася завіса перед очима, в одних випадках так проявляється катаракта, в інших – діагностуємо проблеми із сітківкою. Деякі пацієнти скаржаться на появу білих мушок, що є досить небезпечним – це одне із свідчень крововиливу, що стався в оці. Найчастіше таке трапляється у гіпертоніків при серйозному підвищенні тиску. А чорні мушки, хоч і дратують пацієнтів, цілком небезпечні. Хочу наголосити: будь-які скарги важливі, про них потрібно повідомити лікаря. Він призначить обстеження та визначить, як допомогти.

– Які саме обстеження?

– У всіх пацієнтів перевіряємо стан очного дна, поле зору, внутрішньоочний тиск. Якщо він підвищений, це може свідчити про таке тяжке захворювання, як глаукома, що веде до загибелі очного нерва та сліпоти. Але такий розвиток подій можна запобігти. За необхідності проводимо МРТ очей – дуже інформативне обстеження. На основі даних вибираємо методи лікування.

Сучасне хірургічне обладнання, нові матеріали дозволяють творити дива, виконуючи операції найвищого рівня складності. Найпростішою вважається операція з приводу неускладненої катаракти: заміна кришталика триває близько семи хвилин і дозволяє повністю відновити зір.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні