Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи можна вийти на дострокову пенсію, якщо вже накопичено пільговий стаж?

Чи можна вийти на дострокову пенсію, якщо вже накопичено пільговий стаж?

Этот материал также доступен на русском языке
Принципиально важно позаботиться о том, чтобы на предприятии выдали справку, уточняющую льготный характер работы.

«Надсилаю копію своєї трудової і хочу дізнатися: чи можу я з моїм стажем піти на пенсію раніше.

Олександра, лист отримано електронною поштою»

Про вимоги до стажу

Ми уважно вивчили надіслану вами копію трудової книжки. Ситуація виходить неоднозначною, але право на дострокову пенсію у вас, швидше за все, є. Розглянемо два варіанти.

Перший і найімовірніший – пенсія на пільгових умовах за роботу за Списком №2. Така пенсія може бути призначена жінці 55 років за наявності 25 років загального стажу, з яких 10 років пільговий. Зараз у вас разом із навчанням в технікумі є приблизно 29 років стажу. Майже всі ці роки ви працювали виключно на Авдіївському коксохімічному заводі у шкідливих умовах. Зараз цей завод, на жаль, перебуває на лінії фронту, і можемо припустити, що подальше вироблення стажу, принаймні найближчим часом, буде неможливим. Але наявного стажу для призначення пенсії у 55 років мусить вистачити.

Принципово важливо подбати про те, щоб на підприємстві видали довідку, яка уточнює пільговий характер роботи. Записів у трудовій книжці для цього зазвичай недостатньо. За час роботи на заводі у вас було багато різних посад і майже всі вони тією чи іншою мірою належать до шкідливих і передбачені Списком №2. Зокрема у розділі IV «Виробництво коксопродуктів. Вуглепідготовка» позначено, в тому числі, такі посади:

  •  апаратники, зайняті вуглепідготовкою та очищенням газів;
  •  апаратники очищення стічних вод, зайняті на біохімічних установках;
  •  сортувальники коксу;
  •  машиністи насосних установок.

Про шкідливі умови роботи

На інших виробництвах є ще й професія тунельника, яка належить також до Списку №2. Ви фактично були на всіх цих роботах. Але має значення точна назва професії, оскільки у трудовий книжці не все відповідає саме таким назвам. Також важливо – чи була атестація робочих місць на підприємстві й до якого саме розділу, підрозділу, списку належить та чи інша професія. Тобто відділ кадрів повинен видати точну довідку про кількість підтвердженого пільгового стажу.

Справа в тому, що робота деяких апаратників, а також тунельників саме в коксохімічному виробництві належить до особливо важких і особливо шкідливих, що вже передбачено Списком №1. Якщо ви зможете підтвердити, що відпрацювали не менше 7 років і 6 місяців саме за Списком №1, тоді буде можливість піти на пенсію у 49 років і 6 місяців (це стосується жінок, які народилися у період з 1 квітня до 30 вересня 1974 року).

І ось тут усе спирається на довідку, яка уточнює пільговий характер роботи. Зараз вам 48 років і з огляду на військові дії, подбати про отримання відповідних документів краще заздалегідь.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні