Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсії в Україні: як перевірити страховий стаж та сплату внесків роботодавцем?

Пенсії в Україні: як перевірити страховий стаж та сплату внесків роботодавцем?

Этот материал также доступен на русском языке
Всі ми знаємо, що якщо немає страхових внесків – отже, немає стажу. А немає стажу – нема пенсії. Це дві дуже прості аксіоми теперішнього часу.

Про те, як дізнатися про свій точний стаж розповіла головний спеціаліст Пенсійного фонду України Н.М. Юрчишина.

Щоб отримати пенсію за віком 2022 року, необхідно мати від 29 років страхового стажу, а наступного — 30.

З 2028 року для призначення пенсії обов’язково потрібно мати не менше 35 років стажу.

Нагадаємо, стаж до 2004 року підтверджується записами трудової книжки та іншими документами (про навчання, службу в армії, архівні довідки тощо). А ось стаж з 1 січня 2004 року підтверджується виключно відомостями про сплату страхових внесків із Реєстру застрахованих осіб.

Але як перевірити, чи зараховується до стажу все, що людина відпрацювала? Тим більше в умовах воєнного стану, коли підприємства та організації працюють нестабільно.

На сьогоднішній день є два основні способи перевірити наявність сплати страхових внесків: відвідати безпосередньо сервісний центр Пенсійного фонду або зробити це дистанційно за допомогою Інтернету.

Детальніше зупинимося саме на другому варіанті. Щоб перевірити свій стаж, потрібно відвідати веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду за посиланням https://portal.pfu.gov.ua/ або завантажити мобільний додаток до Пенсійного фонду. Далі в обох випадках принцип дій приблизно однаковий. У Пенсійному фонді повідомляють, що інформація про застрахованих осіб може не відображатися на веб-порталі електронних послуг, якщо страхувальник не надав звіту про суми нарахованої зарплати особи та суми сплаченого страхового внеску.

Для відображення відповідної інформації у розділі «Електронна трудова книжка» необхідно звернутися до свого роботодавця, а він має надати потрібні звітні дані.

Ще простіше отримати інформацію про сплату страхових внесків через мобільний додаток «Дія». Для цього в програмі зайдіть у меню “Послуги”, в ньому потрібно вибрати розділ “Довідки” та вибрати пункт меню “Довідка ОК-5” або “Довідка ОК-7”. Це довідки, що містять відомості про трудовий та страховий стаж людини. Незважаючи на те, що використовувати програму «Дія» набагато простіше, реєстрація на веб-порталі Пенсійного фонду дає більше можливостей саме тим, хто цікавиться своєю майбутньою або вже призначеною пенсією. Там, зокрема, можна ознайомитися з електронними матеріалами власної пенсійної справи та тримати зв’язок безпосередньо з Пенсійним фондом: надіслати заяву на перерахунок, питання призначеної пенсії та інше.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як оформити соціальну допомогу, якщо не вистачає стажу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні