Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЗелена аптека: чим корисний коров'як?

Зелена аптека: чим корисний коров’як?

Этот материал также доступен на русском языке
Коров'як росте на лісових узліссях і галявинах, на вирубках і пустирях, на схилах ярів і вздовж доріг майже по всій території України.

Коров’як густоквітковий – високий (до 2 м) трав’янистий дворічник сімейства ранникових. Зустрічається на лісових узліссях і галявинах, на вирубках і пустирях, на схилах ярів і вздовж доріг майже по всій території України.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ. Як сировина в народній медицині застосовуються переважно квітки коров’яку, настої і відвари яких мають пом’якшувальну, протизапальну, відхаркувальну дію. Їх використовують при лікуванні захворювань органів дихання: гострого і хронічного ларингіту, трахеїту, бронхіту, бронхіальної астми, застудних захворювань, що супроводжуються кашлем. У англійських та ірландських знахарів відвар листя коров’яку на молоці вважався дієвим зіллям від туберкульозу легенів.

Настій квіток також використовується при хворобах органів шлунково-кишкового тракту як протизапальний, м’який спазмолітичний, обволікаючий засіб.

Зовнішньо застосовується спиртова настоянка квіток – для розтирання при ревматизмі, артритах, невралгії (як знеболюючий засіб). Олійна витяжка використовується для мікроклізм при лікуванні геморою.

Відвар квіток застосовують у вигляді компресів та примочок при лікуванні шкірних подразнень, ран та виразок. У домашній косметиці його використовують для миття голови при сильному випаданні волосся та лупи. Настій квіток служить засобом для полоскань при стоматологічних захворюваннях, а настій квіток та коренів – для ванн при геморої.

ЗАСТОСУВАННЯ

Настій квіток коров’яку: 1 столову ложку сировини заливають 200 мл окропу, настоюють, проціджують. Приймають по 1 столовій ложці через кожні 3 години як відхаркувальний засіб.

Відвар квіток коров’яку: 20 г сировини (2 столові ложки) кип’ятять у 300 мл молока або води 5 хвилин, настоюють 30 хвилин, проціджують і додають цукор або мед за смаком.

Припарки з коров’яку: листя з квітками ошпарюють окропом, подрібнюють і загортають у марлю. Прикладають до хворих суглобів, м’язів.

ДО ВІДОМА. Мають подібні властивості і використовуються як лікарська сировина також інші види цієї рослини: коров’як звичайний, або ведмеже вухо, коров’як чудовий і коров’як зопникоподібний, або коров’як лікарський.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні