Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк зрозуміти, до кого звертатися: до психолога, психіатра чи психотерапевта?

Як зрозуміти, до кого звертатися: до психолога, психіатра чи психотерапевта?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато хто з нас вважає, що психолог, психіатр та психотерапевт - це одна й та сама медична спеціальність, проте це не так.

Загальне у них лише одне: кожен із цих фахівців працює з людьми, які мають психічні чи психологічні проблеми.

ПСИХІАТР

Психіатр завжди має вищу медичну освіту, тому він може призначати лікарські препарати, спрямовувати на додаткові дослідження, спостерігати за впливом ліків на стан пацієнта та одночасно застосовувати психотерапевтичні методи.

До психіатра звертаються при емоційних порушеннях, невротичних станах, розладах настрою, тривозі, панічних атаках, фобіях, розладах сну, нав’язливих думках, галюцинаціях, спробах самогубства, різних залежностях.

ПСИХОЛОГ

Психолог не завжди є лікарем і може мати вищу гуманітарну освіту. Він спеціалізується на вивченні того, як люди взаємодіють із навколишнім світом та іншими людьми.

Психологи допомагають упоратися з психологічними та особистими проблемами, стресами, подолати залежності. Вони надають допомогу із застосуванням методів лікування, які не передбачають призначення ліків.

До психолога звертаються ті, хто переживає травматичні події та зміни в житті, втратили близьку людину, схильні до підвищеної тривожності, мають інші психологічні проблеми.

ПСИХОТЕРАПЕВТ

Психотерапевт може мати вищу як медичну, так і гуманітарну освіту. Для лікування він частіше використовує специфічні психотерапевтичні методи, але іноді поєднує їх із медикаментозною терапією.

До психотерапевта звертаються у разі психічних та поведінкових розладів, зумовлених внутрішніми або зовнішніми факторами.

Однак до кого б ви не звернулися, потрібно розуміти, що піклуватися про психічне здоров’я – нормально, правильно і важливо, так само, як піклуватися про здоров’я зубів, серця чи щитовидної залози.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні