Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаВолоський горіх із насіння: як посадити ядро горіха восени?

Волоський горіх із насіння: як посадити ядро горіха восени?

Этот материал также доступен на русском языке
Саджанці волоського горіха можна купити на ринку, а можна спробувати виростити самому з ядерця.

Як правильно збирати насіння?

Далеко не кожен горіх, особливо куплений на ринку, годиться для вирощування. Найкраще заготовку посадкового матеріалу робити безпосередньо з дерева, наприкінці серпня – на початку вересня – для ранніх сортів або в другій половині вересня – для середньостиглих сортів.

Готові до розмноження насіння-горіхи видно за станом перикарпа – зовнішньої зеленої шкірки. У горіхів у фазі повної стиглості перикарп тріскається, саме ядро ​​легко відокремлюється і за найменшого вітру падає на землю.

Сигналом для збирання горіха для розмноження є легке відділення зеленої оболонки від шкаралупи. Для розмноження насіння збирають з горіха руками. Якщо дерево високе, то можна використовувати допоміжні пристрої – ножиці з подовженими ручками або жердини.

Зібрані ядра повинні відповідати наступним параметрам:

  • форма правильна, характерна для цього сорту;
  • за величиною середні або великі;
  • ядра світлі, не деформовані.

Важливо, щоб горіхи були здоровими, не мали видимих ​​ознак захворювань, а шкаралупа не була чорною. Смакові якості також мають значення, але можуть не перейти до горіху, вирощеного з насіння.

Найбільш висока схожість у насіння, яке зберігалося не більше року. Тобто горіхи можна садити восени у рік збору або найближчої весни.

Як посадити волоські горіхи?

Саджаючи горіх у землю, потрібно надати йому правильного положення – проросток повинен мати нормальний розвиток, а коріння – не викривлятися. Широко застосовуються три способи закладення плоду горіха в ґрунт:

  • верхівкою догори;
  • верхівкою донизу;
  • верхівкою убік.

Оптимальним варіантом є положення, при якому горіх укладається на шов між двома половинками шкаралупи та вершиною вбік. В цьому випадку ніщо не заважатиме корінню розвиватися вниз, а стебла ростимуть вгору. За дотримання всіх умов вже до п’яти років стрижневий корінь досягне довжини 1,5 метра.

Глибина розташування ядра залежить від його розміру (зазвичай витримують потрійну величину). У пухкому ґрунті максимальна глибина становить 10 см, у щільнішому ґрунті – 8-9 см.

Сходи при осінній посадці з’являються вже весною наступного року, потім деревце починає стрімко розвиватися. До ґрунтів  горіх невибагливий, особливого догляду не вимагає.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, где хранить чищенные грецкие орехи.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні