П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаРізнеВчені з'ясували: через недосипання та втому люди стають менш щедрими

Вчені з’ясували: через недосипання та втому люди стають менш щедрими

Этот материал также доступен на русском языке
Результати дослідження, проведеного Університетом Берклі, показують, що нестача сну може іноді сильно вплинути на поведінку людей і прийняття ними рішень наступного дня. Наприклад, через недосипання людина стає менш щедрою.

Вчені провели кілька експериментів, щоб з’ясувати, як втома через брак сну впливає на щедрість і доброту людей.

Під час першого експерименту учасників на добу позбавили сну. Далі у них запитали, чи допомагатимуть вони незнайомій людині нести її сумки з покупками. Потім їм це питання поставили вже після повноцінного нічного сну.

У другому експерименті 171 людина вела щоденник сну. Ці люди також заповнили питання, яке пропонувалося учасникам першого експерименту.

Зрештою з’ясувалося, що в обох випадках втомлені люди набрали менше балів у опитувальнику. Причому на це не впливала ні наявність/відсутність емпатії, ні те, чи була людина, якій потрібно допомогти, їх знайомим чи ні.

У ході третього дослідження вчені провели аналіз понад 3,8 мільйонів благодійних пожертв, які були зроблені в Сполучених Штатах до і після переведення годинників на літній час. Виявилося, що перші дні після переходу на літній час пожертвування зменшилися на 10 %.

Після аналізу фМРТ фахівці припустили, що недолік сну впливає на активність області мозку, яка пов’язана з соціальним пізнанням. Ця область керує взаємодією людини з іншими людьми. Причому такі зміни залежали не від якості сну, а від його кількості.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні