Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеЧудотворні мощі святих: де вони перебувають і чим допомагають?

Чудотворні мощі святих: де вони перебувають і чим допомагають?

Этот материал также доступен на русском языке
Мощі святих поряд з чудотворними іконами вважаються найшанованішими християнськими святинями.

Мощі зберігаються у храмах і, як вважають віруючі, допомагають у багатьох життєвих ситуаціях.

ГРИГОРІЙ ЧУДОТВОРЕЦЬ

Мощі святого зберігаються у Києво-Печерській лаврі, де він був ченцем. За свою праведність Григорій отримав дар вигнання бісів та інших чудотворень. За легендою, одного разу, спустившись до Дніпра, Григорій зустрів князя Ростислава Всеволодовича із дружиною, який збирався на битву з половцями. Старець напророкував Ростиславу загибель у воді, але воїни князя почали сміятися з ченця. Розгніваний пророцтвом князь наказав утопити старця у Дніпрі. Тіло святого було поховано у Ближніх печерах лаври. А пророцтво Григорія про смерть Ростислава точно справдилося – він із дружиною потонув у річці Стругні.

Чим допомагає? До Григорія Чудотворця віруючі звертаються з проханнями про зміцнення здоров’я.

СИЛУАН СХИМНИК

Його мощі також перебувають у Києво-Печерській лаврі. Святий жив у XIII столітті і ревно дбав про душевну чистоту, дотримувався помірності в їжі і багато молився без відпочинку і вдень, і вночі. Якось Силуан побачив, як до монастирського саду залізли злодії. За допомогою лише молитви він три дні утримував їх на місці злочину, після чого змусив покаятися і відпустив.

Чим допомагає? Силуану Схимнику прийнято молитися про повернення вкраденого.

ВАРВАРА ІЛІОПОЛЬСЬКА

Її мощі перебувають у Володимирському соборі Києва. Святиню до столиці привезла дочка візантійського імператора Олексія Комніна. Ще в юності свята Варвара познайомилася з християнами і почала проповідувати християнство. Але її батько був язичником і доніс на доньку. Варвару катували, щоб вона зреклася своїх переконань, але дівчина тільки молилася, щоб їй було дано дар допомагати стражденним і зцілювати хворих. Молитви дівчини було почуто, і її мощі набули чудодійної сили.

Чим допомагає? Варвара вважається захисницею від раптової та насильницької смерті.

СВЯТА АННА

Мощі цієї святої – найдавніші з усіх християнських мощей. Вони зберігаються у Дніпрі, у соборі Іоакима та Анни. Це унікальна святиня, бо ніде у світі, крім Афона та Дніпра, частинок тіла святої Анни – матері Діви Марії – більше немає.

Чим допомагає? Свята Анна вважається покровителькою жінок.

СВЯТИЙ ШАРБЕЛЬ

Мощі цього католицького святого і чудотворця з Лівану зберігаються у львівському соборі святого Юра. І хоча він жив у XIX столітті, статус святого йому надали лише у 1977 році – після того, як Ватикан переконався в тому, що тіло його нетлінне і зцілює від недуг. Віруючі стверджують, що навіть портрет Шарбеля має цілющу силу.

Чим допомагає? Святі мощі Шарбеля допомагають зцілитися від різних захворювань.

АФАНАСІЙ ЦАРЕГРАДСЬКИЙ

Цей святий відомий на весь світ, а його останки зберігаються у харківському Благовіщенському соборі. Афанасій був ченцем монастирів у Салоніках і на Афоні, пізніше отримав чин митрополита. Незадовго до смерті він двічі гостював у Богдана Хмельницького. Помер Афанасій у Мгарському монастирі поблизу Лубен і був похований тим, хто сидів на троні під Преображенським храмом. Через 12 років після смерті святого його гробницю розкрили і виявили, що його мощі збереглися нетлінними. У 1930-ті роки мощі було перенесено до Харкова.

Чим допомагає? Є багато свідчень про те, що мощі святого Афанасія допомагають при багатьох життєвих труднощах.

КУКША ОДЕСЬКИЙ

Частинки мощів одеського святого зберігаються у багатьох православних країнах, а також в одеському Свято-Успенському чоловічому монастирі, у храмі Успіння Пресвятої Богородиці. Родом Кукша був з Миколаївської області, в юності прийняв послух на Афоні, потім був ченцем Києво-Печерської лаври. Під час Першої світової війни був братом милосердя. За радянських часів його за релігійні переконання відправили до табору, а потім на заслання. Після повернення він став ченцем Свято-Успенського монастиря в Одесі.

Кукша мав духовний дар – добре розумів людські помисли і навіть найпотаємніші почуття.

Чим допомагає? До Кукші звертаються з різними проханнями, зокрема, підказати вихід із складної ситуації, зцілити від важких фізичних і психологічних недуг.

Ірина Валентинова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні