Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЗелена аптека: чим корисна чорноплідна горобина?

Зелена аптека: чим корисна чорноплідна горобина?

Этот материал также доступен на русском языке
Чорноплідна горобина (аронія) має унікальний склад. Вона містить вітаміни P, C, E, K, B1, B2, B6, бета-каротин, мікроелементи, пектинові та дубильні речовини.

Ягоди чорноплідної горобини та сік з них використовують для профілактики гіпертонічної хвороби та атеросклерозу. Їх використовують при гастритах зі зниженою кислотністю і захворюваннях, що супроводжуються ламкістю судин.

Пектини, що містяться у чорноплідній горобині, виводять з організму важкі метали та радіоактивні речовини, а також знищують різні види патогенних мікробів. Крім того, вони нормалізують функцію кишечника, усувають спазми і мають жовчогінний ефект.

Також чорноплідна горобина нормалізує тиск і знижує рівень холестерину, допомагає при діабеті та алергіях, підвищує імунітет. Сік або відвар з ягід аронії розширює кровоносні судини, підвищує кислотність, активізує роботу печінки та жовчного міхура.

З чорноплідної горобини готують компоти, варять варення, використовують як начинку для випікання, протирають із цукром.

З лікувальною метою готують відвар: 20 грамів плодів заливають 200 грамами окропу і настоюють 30-40 хвилин. Вживають при гіпертонії, атеросклерозі, цукровому діабеті, гломерулонефритах та алергіях по 1/2 склянки 3-4 рази на день.

При цьому потрібно знати, що ягоди аронії протипоказані при зниженому тиску, підвищеному згортанні крові, виразковій хворобі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні