Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДачаЯк прискорити дозрівання томатів?

Як прискорити дозрівання томатів?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо сезон вже добігає кінця, а на кущах ще безліч зелених плодів, можна спробувати прискорити дозрівання томатів на грядках.

Є безліч різних методів, які допомагають прискорити дозрівання помідорів, поговоримо про найбільш ефективні.

Метод №1 – Видалення квітконосів

Цвітіння томатів та його плодоношення може тривати до холодів. Квітки, які постійно з’являються, забирають у кущів багато сил, пригальмовуючи ріст плодів та їхнє дозрівання.

Прискорити дозрівання плодів можна найпростішим способом видаленням квітконосів. Рослина вже не встигне зав’язати та наростити плоди з тих квіток, які з’являються із середини серпня.

Метод №2 – Обрізка листя та пасинків

Пасинкування проводять протягом усього сезону. Особливо важливо воно і наприкінці літа. Також не варто забувати і про обрізку листя, яке затіняє кущ. Освітлені сонцем помідори швидше дозрівають, мають високі смакові якості – вони більш солодкі, соковиті та ароматні.

Метод №3 – Відмова від поливу

Одночасно з обрізкою верхівки пагонів у серпні слід скоротити частоту поливів та їхній обсяг. Нестача вологи також стимулює почервоніння томатів. Зростання томатного куща при нестачі поливів зупиняється і всі сили рослина спрямовує на дозрівання плодів.

Як пришвидшити дозрівання томатів у штучних умовах?

Якщо ви не дочекалися повного дозрівання томатів на кущах або погодні умови завадили, дозарити томати допоможуть інші овочі та фрукти. У загальну масу слід покласти один стиглий томат. Також підійде червоне яблуко або стиглий банан. Всі ці овочі та фрукти виділяють газ етилен, який сприяє дозріванню помідорів у штучних умовах.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, який салат посіяти у серпні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні