П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДачаЯк виростити саджанці фундука?

Як виростити саджанці фундука?

Этот материал также доступен на русском языке
Фундук - рослина культивована з лісового горіха (ліщини). Плоди цих чагарників схожі як зовні, (лише окультурені сорти набагато більші), так і за багатим вмістом вітамінів, білка, вуглеводів та інших корисних мікроелементів.

Зараз є можливість посадити саджанці фундука у себе на ділянці та збирати врожай корисних горіхів, вирощений власноруч. Це простіше, ніж ви можете це уявити.

Великий чагарник виростає до 3 метрів заввишки. У процесі запилення беруть участь бджоли та інші комахи. Але навіть у похмуру погоду суцвіття запилюються за допомогою вітру. Горіхи дозрівають восени.

Як вибрати саджанець і місце для нього

Перед тим як купити саджанці фундука, необхідно підготувати ґрунт та вибрати місце в саду або на ділянці. Чагарник добре приживеться, інтенсивно зростатиме і розвиватиметься на добре освітленій місцевості, причому сонячні промені повинні потрапляти на нього більшу частину дня.

Ґрунт із великим вмістом гумусу, нейтрально кислим середовищем та помірним вмістом вологи підійде ідеально. Для стимуляції врожайності рекомендується висаджувати кілька кущів ліщини поспіль (можна різних сортів).

Вибираючи фундук, саджанець купити потрібно з добре розвиненою кореневою системою, листя не повинно бути, тільки здорові пагони.

Посадковий матеріал з «голим» корінням висаджують навесні (після того, як відтає грунт і до середини травня), і восени (з вересня до початку листопада).

Зараз популярний продаж саджанців фундуку в Україні із закритою кореневою системою (у контейнерах). Їх можна висаджувати цілий рік, крім періоду, коли переважають мінусові температури.

Як правильно посадити фундук і доглядати його

Щоб ліщина прижилася і добре адаптувалася при посадці необхідно дотримуватися певних правил:

  • розміри ями під посадковий матеріал 70х70х70, викопуємо її за місяць до висадження, засипаємо сумішшю із землі, двох відер перегною та мінеральних добрив (200 г суперфосфату і 70 г сульфату калію);
  • коріння саджанця обробляємо спеціальною сумішшю;
  • висаджуємо, акуратно розправивши коріння, таким чином, щоб коренева шийка була на одному рівні із землею, але залишалася відкритою;
  • поливаємо, використовуючи багато води  (не менше трьох відер).

Догляд полягає в тому, щоб не давати висихати землі під корінням, підгодовувати 2-3 рази на рік комплексними добривами. Обрізка проводиться пізньої осені.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні