П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЗелена аптека: у чому користь лохини

Зелена аптека: у чому користь лохини

Этот материал также доступен на русском языке
Корисні властивості лохини відомі з незапам'ятних часів. Проте культивувати цю смачну цілющу ягоду почали лише минулого століття.

Сьогодні вона активно використовується у фармацевтиці та кулінарії, будучи найважливішим інгредієнтом унікальних лікарських препаратів, а також вишуканих десертів, прохолодних напоїв, апетитної випічки. Провідні ресторани світу включають страви з лохини в обов’язкове меню.

Популярність ягоди стрімко зростає. Вона визнана обов’язковою складовою правильного харчування та рекомендується всім, хто прагне оздоровити свій організм.

У чому користь лохини?

Голубика вважається однією з найкорисніших ягід. Вона знижує «поганий» холестерин, захищає серце і судини, має жовчогінну дію, нормалізує роботу щитовидки, посилює апетит, знижує цукор у крові. Відвар з листя лохини можна використовувати як проносний засіб. Крім того, лохина благотворно впливає на здоров’я мозку та покращує його діяльність, а також є профілактичним засобом проти раку.

Ще одна корисна властивість лохини – вона допомагає запобігти циститу та іншим захворюванням сечовивідних шляхів. У ягоді містяться речовини, які дозволяють бактеріям «прикріплюватися» до стінок сечового міхура.

Протипоказань у лохини небагато. Її не можна вживати алергікам і тим, у кого діагностовані захворювання жовчовивідних шляхів – дискінезія та жовчнокам’яна хвороба. При захворюваннях серця лохину потрібно вживати дуже помірно, а при панкреатитах – лише у складі киселів та компотів.

При покупці лохина повинна бути без червоних вкраплень, насиченого синього кольору. Білувато-сизий наліт захищає найкориснішу частину ягоди – шкірку. Змивати його потрібно лише перед тим, як вживати ягоду в їжу. Свіжа лохина зберігається в холодильнику два-три дні, заморожена – протягом року.

Рада

Їжте більше ягід. Заряджені антиоксидантами, клітковиною та вітамінами, ягоди займають одне з перших місць у рейтингу корисних рослинних продуктів.

Чорниця і малина особливо багаті на винищувачі вільних радикалів, але взагалі будь-яка ягода стане прекрасним доповненням до вашого щоденного раціону.

Спробуйте додавати ягоди в ранковий фруктовий коктейль і сезонний салат або їжте їх у чистому вигляді під час перекусів між основними прийомами їжі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні