П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому йде кров із носа?

Чому йде кров із носа?

Этот материал также доступен на русском языке
Літня спека та надмірно сухе повітря нерідко провокують таку неприємність, як носова кровотеча. Якщо кров із носа йде у вас один-два рази за сезон – нічого страшного, але якщо ця проблема набуває регулярного характеру, потрібно звернутися до лікаря та з'ясувати причину, адже їх існує безліч.

Про що може сигналізувати нову кровотечу, розповіла терапевт вищої категорії Ганна Кондратьєва.

Що означає передня та задня кровотеча?

Медична назва носової кровотечі – «епістаксис». Воно виникає через порушення цілісності стінок судин носової порожнини і іноді супроводжується запамороченням, головним болем, шумом у вухах, тахікардією і навіть втратою свідомості.

Джерело носових кровотеч може бути у різних відділах носа. Але в більшості випадків проблемною ділянкою виступає передньонижній відділ носової перегородки (зона Кіссельбаха), у слизовій оболонці якого – густа судинна сітка.

Кровотечу з носа розділяють на передню і задню. У першому випадку причина – пошкодження дрібних судин, кров йде тільки назовні, і такий тип кровотечі зазвичай легко зупинити. Другий випадок – небезпечніший. Кровотеча виникає через травму великих судин, що розташовуються глибше в носі, і кров може потрапляти в рот, горло, шлунок по задній стінці глотки, провокуючи нудоту та блювання. Ця патологія зустрічається набагато рідше, але зазвичай вимагає термінового звернення до лікаря.

У чому причина кровотечі?

Причини виникнення кровотечі поділяють на місцеві та загальні. До місцевих відносять підвищену сухість повітря, стоншення слизової оболонки, вдихання дратівливих речовин (гарячої пари, хімічних випарів, газу), травми носа або голови, інфекції носоглотки, гортані та трахеї, операції на носовій порожнині, різні новоутворення в носі. Спровокувати кровотечу здатне і надто часте або тривале застосування судинозвужувальних засобів.

Загальні причини – це перепади артеріального тиску, підвищена ламкість судин, спадкове або набуте порушення зсідання крові, інфекційні захворювання (кір, скарлатина, грип), неконтрольований прийом деяких ліків, патології серця, легенів, печінки, різні хвороби крові, алергія.

Спровокувати носову кровотечу можуть і перегрів, сильна фізична напруга, дефіцит вітамінів в організмі, різкий перепад атмосферного тиску (при підйомі в гору, авіаперельоті).

Як правильно діяти?

Більшість людей при появі крові з носа автоматично закидають голову вгору і назад, щоб зупинити кровотечу. Робити цього якраз не можна, інакше кров потрапить у горло та шлунок.

Діяти при носовій кровотечі потрібно так:

  • прийміть сидяче або напівсидяче положення, трохи нахиліть голову вперед;
  • на 5-10 хвилин придавіть крила носа до перегородки великим і вказівним пальцями (можна попередньо ввести в проблемну ніздрю ватяну кульку), протягом цих хвилин не розтискайте пальців, глибоко дихайте через рот;
  • якщо через 10 хвилин кров не зупинилася, продовжіть процедуру ще на стільки ж;
  • якщо є можливість, вільною рукою прикладіть на область перенісся холодний компрес (мокрій рушник, пакет з льодом);
  • виплюньте кров, що потрапила до рота;
  • дотримуйтесь повного спокою, не розмовляйте, не хвилюйтеся;
  • якщо ви страждаєте на гіпертонію, то при носових кровотечах контролюйте рівень свого артеріального тиску.

Після зупинки носової кровотечі щонайменше годину утримайтеся від прийому їжі та кофеїновмісних напоїв.

Коли варто турбуватися?

За медичною допомогою необхідно звернутись, якщо кров не зупиняється довше 30 хвилин. Також потрібно дзвонити в швидку, якщо:

  • кров іде після нещодавно перенесеної на носі операції;
  • є серйозна супутня патологія (травма голови, перелом кісток носа, гіпертонічний криз);
  • кров йде дуже сильно або вам важко дихати;
  • у вас виникли сильні блідість, відчуття втоми, головний біль, запаморочення чи відчуття дезорієнтації;
  • ви приймаєте протизапальні препарати;
  • якщо відбуваються повторні кровотечі за короткий проміжок часу.

Також до сімейного лікаря чи отоларинголога варто звернутися, якщо кров із носа йде незначно, але регулярно.

Які продукти допоможуть?

Для профілактики носових кровотеч рекомендується включити в раціон продукти, багаті на вітаміни К і С. До них належать: солодкий перець, цитрусові, смородина, петрушка, шпинат, базилік, банани.

Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні