П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаРізнеЯк лікували давньогрецькі лікарі

Як лікували давньогрецькі лікарі

Этот материал также доступен на русском языке
У Стародавній Греції на дуже високому рівні перебувала як медицина, а й профілактика захворювань. Вже в той час у греків існувало поняття про медичну етику та заповідь «не нашкодь».

Греки шукали причину недугів в оточуючих людину умовах та способі життя – вони брали до уваги якість води та їжі, стан повітря та клімат.

Своїм головним завданням цілителі вважали підвищення опірності організму інфекціям, проте на перше місце ставили відсутність стресів, вважаючи це запорукою тривалого та здорового життя. Захворювання античні лікарі лікували, використовуючи протилежні методи, наприклад хвороби спокою – рухом. Використовували вони і дари природи: при виразці шлунка призначали оливкову олію, при опіках – сік алое, при втомі очей – виноградний сік.

Стародавні греки не мали спеціальних знань з анатомії, але при цьому чудово лікували травми, а також винайшли деякі ортопедичні апарати. До речі, складна пов’язка для голови, винайдена стародавніми греками, яка називається «шапочка Гіппократа», застосовується у хірургії і сьогодні. Грекам ми завдячуємо багатьма медичними термінами, такими як неврологія, терапія, нефрит, офтальмологія та багатьма іншими.

Грецькі лікарі не тільки лікували, а й брали участь у битвах, а солдати знали основи лікування та вміли перев’язувати рани. Для цього з собою у кожного були спеціальні пакети, що нагадували сучасний комплект першої медичної допомоги.

Рецепти давньогрецької медицини:

ПРИ КАРДІОНЕВРОЗІ

Візьміть 1 столову ложку собачої кропиви і 3 столові ложки кропиви. Залийте 0,5 л окропу і наполягайте 2 години. Процідіть та пийте протягом дня однаковими порціями.

ПРИ РЕВМАТИЗМІ СУСТАВІВ

Візьміть 1,5 склянки коріння шипшини і залийте 0,5 л горілки. Настоювайте добу. Перші три дні приймайте по 1 столовій ложці 3 рази на день, потім – по 2 столові ложки 3 рази на день.

ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ЛЕГКИХ

Візьміть у рівних кількостях мед та свіже свиняче сало. Сало дрібно наріжте та змішайте з медом. Варіть суміш на повільному вогні 7 хвилин|мінути|. Приймайте по 1 столовій ложці 2 десь у день.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні