П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаСпоживачЯк в аптеках продають антибіотики, починаючи з 1 серпня?

Як в аптеках продають антибіотики, починаючи з 1 серпня?

Этот материал также доступен на русском языке
.Введення електронних рецептів має спростити процес відстеження даних про призначення та обсяги використання антибіотиків в Україні.

Як неодноразово повідомлялося, після 1 серпня антибіотики можна купити лише за рецептом. У зв’язку з цим наші читачі дзвонять до редакції та запитують. Спробуємо відповісти на деякі з них.

У ЧОМУ СУТЬ ПРОБЛЕМИ?

За даними Міністерства охорони здоров’я, у нашій країні близько 50% людей приймають антибіотики без лікаря. Самолікування сприяє розвитку бактерій стійкості до медикаментів. І з часом, у разі гострої потреби, лікування антибіотиками може не дати потрібного результату. Було ухвалено рішення продавати антибіотики за рецептом.

ЯК ОТРИМАТИ РЕЦЕПТ?

Потрібно піти на прийом до лікаря. Якщо є потреба в призначенні антибіотика, лікар випише рецепт в електронній системі, і на телефон пацієнта прийде СМС з відповідним кодом.

В електронному рецепті буде вказано діючу речовину, її лікарську форму (ампули, таблетки) та дозування. Крім цього, лікар вкаже спосіб застосування та тривалість прийому.

ВАЖЛИВО! На сьогоднішній день, поки проходить перехідний період, електронний рецепт необхідно роздрукувати. Лікар повинен надати довідку із зазначеною інформацією та кодом, завірити її підписом та лікарським друком. Маючи на руках таку довідку, людина зможе прийти до будь-якої аптеки і вибрати препарат, що підходить за ціною. На інформаційній довідці фармацевт поставить штамп «Відпущено» та віддасть її пацієнтові разом із ліками.

Термін дії е-рецепту на антибіотики, як і інформаційну довідку, складе 30 днів.

Якщо лікар не має можливості виписати електронний рецепт (установа не підключена до електронної системи), лікар повинен виписати паперовий рецепт.

КОМУ ВІДПУСТЯТЬ АНТИБІОТИКИ БЕЗ РЕЦЕПТУ?

Як виняток придбати антибіотики без рецепта дозволять на територіях, які знаходяться в районі активних бойових дій або в окупації.

Також без рецепта зможуть купувати антибіотики військові адміністрації, підрозділи Збройних зіл, волонтерські та благодійні організації.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні