Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧерез неправильні дані постраждав розмір пенсії. Як це можна виправити?

Через неправильні дані постраждав розмір пенсії. Як це можна виправити?

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсійний фонд призначає пенсію виключно на підставі наявних документів.

«Я – військовий пенсіонер. Вважаю, що розмір моєї пенсії занижений (додаю копії документів).

Мене призвали до армії 10 вересня 1951 року (записали 11.09.1951 р.), звільнено 19 грудня 1956 року (записали 10.12.1956 р.). Цих днів не вистачило ще до повного року вислуги – в результаті мені багато років недоплачували до пенсії 3%. А ще під час розрахунку пенсії з 2007 року враховується грошовий атестат, який я не підписував.

Там і вислуга має бути більшою (30 років та 1 день замість 29 років 11 місяців та 22 днів) і є питання щодо окладу. Ще 10% недорахували, бо був звільнений через хворобу. Пояснили, що я не був офіцером. Звертався кілька разів до Пенсійного фонду, але у перерахунку було відмовлено. Як бути?

Микола Васильчук, м. Вінниця»

На жаль, це одна із тих заплутаних історій, в яких ми безсилі. Докладно перевірити вашу пенсійну справу ми не можемо. Тим більше, що йдеться про справи давно минулих днів. Пенсійний фонд призначає пенсію виключно на підставі наявних документів.

Якщо йдеться про пенсії військовослужбовців, то, як правило, працівники Фонду керуються даними про вислугу та грошове забезпечення, які надають силові структури: військкомати або, як у вашому випадку, управління внутрішніх справ.

Як бачимо з документів, згодом ви змогли надати довідку, що підтверджує більш точні роки служби в армії. Хто і чому раніше вказав на неточні відомості про це – судити складно. А зобов’язати когось компенсувати цю помилку зараз буде складно навіть у судовому порядку з огляду на давність років.

***

Грошовий атестат, не підписаний вашою рукою це, очевидно, теж порушення. Хоча припускаємо, що це практика повсюдна, яка є формальністю. Ми точно не знаємо, чи зверталися ви письмово до вищих органів Пенсійного фонду. Якщо це не призвело до позитивного результату, то залишається єдиний варіант – намагатися відстояти своє право на вищу пенсію в судовому порядку.

Але спочатку важливо зрозуміти – чи справді були допущені серйозні порушення, хто саме має понести відповідальність, чи винен у цьому Пенсійний фонд чи той, хто складав цей грошовий атестат, і чи є зрештою шанс на перерахунок пенсії.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні