Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому потрібно спати у повній темряві?

Чому потрібно спати у повній темряві?

Этот материал также доступен на русском языке
Для відновлення сил і здоров'я кожна людина повинна спати не менше 7-8 годин на добу.

Наш організм запрограмований на сон ночами, так влаштовано природою. Тільки про те, щоб у приміщенні було зовсім темно, людина може не подбати. Це, до речі, даремно. Спати потрібно саме там, де немає взагалі світла, де зовсім темно, повідомляє Ukr.Media.

Пояснити це можна кількома причинами.

Уповільнення старіння мозку

Мелатонін, що є гормоном сну, виробляється лише у темряві. Він позитивно впливає на мозок, дозволяє зберігати розум ясним, покращує здатність обробляти великі обсяги інформації. Все це профілактика хвороби Альцгеймера, деменції, яка може початися зарано через те, що розум не напружується.

Профілактика раку

Нейтралізація вільних радикалів – те, що здатний мелатонін. Саме вони атакують здорові клітини та руйнують їх. Коли гормону сну буде достатньо, він зможе знищувати шкідливі компоненти, тим самим захищати клітини від деформації. Ризик онкології при такому розкладі істотно знижуватиметься.

Зниження ваги

Сон дає енергію. Якщо він не буде повноцінним, як це буває у випадку, якщо освітлення під час нього занадто багато, то сил не вистачатиме. Отримувати їх людина намагатиметься з інших джерел, наприклад з їжі. Це призведе до переїдання та збільшення ваги. Якщо ж спати людина буде у темряві, то її організм відновлюватиметься. Це означає, що зайвого він не буде.

Зміцнення імунітету

Нестача сну підриває роботу імунної системи. Так відбувається тому, що організм виснажується. Якщо світла було багато вночі, то виспатися точно не вдасться. При такому розкладі чинити опір інфекціям, вірусам буде складно, хвороби постійно даватимуть взнаки.

Зниження ризику розвитку патологій судин та серця

Сон при яскравому світлі збільшує концентрацію у крові шкідливого холестерину. Він своєю чергою провокує утворення бляшок на стінках судин, погіршує стан останніх. Ризик тромбозу, гіпертонії, інсульту стає високим.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що допоможе впоратися з безсонням.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні