Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУ Пенсійному фонді назвали причини, коли пенсіонеру можуть суттєво урізати пенсію

У Пенсійному фонді назвали причини, коли пенсіонеру можуть суттєво урізати пенсію

Этот материал также доступен на русском языке
У рамках проведення верифікації (перевірки) пенсій без виплат можуть залишитись ті, хто отримав гроші за допомогою підроблених довідок. Крім того, проблеми можуть виникнути у разі тривалого перебування за кордоном або працевлаштування при отриманні соціальної пенсії.

Одним із найпоширеніших випадків урізання пенсій є офіційне працевлаштування пенсіонерів. Це пов’язано з тим, що пенсіонерам без роботи автоматично двічі на рік перераховують соціальні виплати через зростання прожиткового мінімуму або мінімальну зарплату, а працевлаштованим пенсіонерам таких перерахунків не передбачається.

Також є і “пенсіонери”, які отримали виплати з липовими довідками, а у відділеннях Пенсійного фонду заплющили на це очі.

“Купівля “інвалідності”, довідок про стаж – це все давно відомий бізнес”, – пояснюють у відомстві.

Вчена Лідія Ткаченка в коментарі OBOZREVATEL пояснила, що зараз розраховувати на верифікацію не доводиться. На час воєнного стану всі виплати автоматично продовжили, для цього не потрібно звертатися з документами до органів соцзахисту.

“Вся верифікація може спрацювати за тими виплатами, де є перевірка доходів. За субсидіями, за виплатами малозабезпеченими. За пенсіями і перевіряти нічого, якщо пенсія призначена, отже, людина вже має на неї право. Єдине порушення – якщо людина померла, але продовжує отримувати гроші.Але це практично неможливо. За пенсіями вони нічого не можуть виловити.Тим більше були постанови, що всі виплати автоматично перепризначаються на час військового стану.Весь досвід верифікації, а її почали проводити ще у 2015-2016 роках, теж говорили про те, що розкриють суттєві порушення. Але нічого не знайшли. У нас самі правила такі прописані, що верифікацію вкрай рідко хтось не проходить”, – каже Ткаченко.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи будуть виплачувати пенсії військовим у разі повторного прийняття на службу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні