Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеОдеські карикатуристи на ярмарку у Словаччині – на передовій у боротьбі за...

Одеські карикатуристи на ярмарку у Словаччині – на передовій у боротьбі за мир

Этот материал также доступен на русском языке
У наші тривожні дні кожен українець може вважати себе бійцем інформаційного фронту. Саме наш біль та смуток за загибель мирних жителів та захисників рідних земель, зруйновані міста та селища, впевненість у нашій спільній перемозі дає силу та терпіння жителям інших країн чинити сильне сприяння Україні та її вимушеним переселенцям.

Одеса в цій інформаційній війні, без сумніву, стоїть на вістря атаки, взявши в соратники свою надійну зброю – гумор та сатиру. Один із прикладів – це створення та організація у ротарі-клубі «Одеса-Рішельє» Міжнародного конкурсу карикатур «Російський військовий корабель, йди на ***».

Ці сатиричні малюнки, що викривають путінську Росію та її орків, були показані у 17 містах України. Днями ця експозиція повернулася зі Словаччини, де брала участь у волонтерському проекті, організованому Закарпатським регіональним відділенням Асоціації міст України, «Агентством регіонального розвитку Закарпатської області, ротарі-клубами «Ужгород», «Одеса-Рішельє» та «Миколаїв».

Протягом трьох днів на всіх центральних вулицях словацького міста Спішська Нова Вес проводився ярмарок без мит та податків, що залучає сотні фірм та підприємств зі Словаччини та інших країн Європи. На цьому яскравому тлі поряд із головною ярмарковою алеєю у Міжнародному штабі допомоги українцям розмістилася виставка волонтерів.

На тематичних стендах було розміщено фотографії про війну Росії проти України, плакати та картини художників, малюнки дітей, сюжети яких навіяні війною, відеоролики, відеокліпи та пісні, створені українцями у цей трагічний час. Один із залів був виділений для виставки Міжнародного конкурсу карикатур «Російський військовий корабель, йди на ***».

Участь у цьому творчому змаганні за сприяння «Всесвітнього клубу одеситів» та «Клубу одеських карикатуристів» взяли 45 художників із 15 країн світу, які надіслали його організаторам близько 300 робіт із сатиричним зображенням головного ворога людства ХХ І століття.

Делегацію з України гостинно ухвалили у Міжнародному штабі допомоги українцям. Керує цією волонтерською делегацією українка Ольга Семанчакова, яка вже понад 20 років живе та працює у Словаччині.

В урочистій обстановці відбулося відкриття виставки, участь у якому взяли Народний депутат України Михайло Лаба, заступник голови Закарпатської військової облдержадміністрації Петро Добромильський, керівники місцевої мерії, української діаспори та Міжнародного штабу допомоги українцям, представники ротарі-клубів Ужгорода, Одеси та Миколаєва, мешканці міста, українські біженці та місцеві ЗМІ. Було чимало яскравих та емоційних виступів, особливо тих учасників відкриття, які самі пережили бомбардування рідних міст, втрачали своїх рідних та близьких.

Як і в містах України, у Спішська-Нова-Вага та в Кошиці відбулося гасіння марок «Ассоль уже не та…» та «Святий Миколай на захисті міста Миколаїв», яке традиційно проводиться під керівництвом автора цього поштового проекту, члена ротарі-клубу « Миколаїв» Тетяни Чичкалюк. Кошти від продажу цих марок та конвертів йдуть на допомогу ЗСУ, українським біженцям та роботу гуманітарного коридору для мешканців прифронтового Миколаєва.

«Впевнений у тому, що на сьогоднішній день активність України в інформаційній війні проти Росії є не менш важливою, ніж боротьба наших ЗСУ на фронті, – розмірковує ініціатор та організатор волонтерського проекту голова Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України, ротарієць Олег Лукша. – Зрушення суспільної свідомості європейців, електоральна сила яких може змінити політику своїх урядів у бік пом’якшення економічних санкцій, мають зараз, на мою думку, виходити на перший план. Від допомоги Заходу зараз залежить і постачання зброї, і фінансова допомога. Слід враховувати і втому європейців від мільйонів наших біженців, і наростання вартості життя в Європі та США у зв’язку з війною в Україні, і настання осінньо-зимових холодів.

Враховуючи ці обставини, наша делегація найближчим часом виїжджатиме до міст Румунії, Угорщини та Польщі для того, щоб донести правду про «Нескорену Україну та її національний спротив, підтриманий миром».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні