П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи виплачуватимуть пенсії військовим пенсіонерам у разі повторного прийняття на службу?

Чи виплачуватимуть пенсії військовим пенсіонерам у разі повторного прийняття на службу?

Этот материал также доступен на русском языке
Через російське вторгнення багато військовослужбовців, які звільнилися в запас і отримували пенсію, повернулися до армії.

В Інформаційному агентстві АрміяInform роз’яснили , яким чином нараховуватиметься пенсія цим військовим після Перемоги, коли вони знову повернуться до мирного життя і чи не втратять вони при проходженні служби право отримувати свої військові пенсії?

Виплата пенсій зберігається для мобілізованих військових пенсіонерів

Перше, що слід зазначити, військовим пенсіонерам та особам, які отримують пенсію для військовослужбовців, у разі призову їх на службу під час часткової чи загальної мобілізації, на особливий період до ЗСУ, інші військові формування, органи та підрозділи цивільного захисту, виплата пенсій на час такої служби не припиняється.

Як нараховується пенсія після звільнення?

Відповідно до роз’яснення, яке оприлюднив Координаційний центр з надання правової допомоги, утворений Мін’юстом, після звільнення зі служби цих осіб виплата їм пенсій провадиться з урахуванням додаткової вислуги років з часу повторного прийняття їх на службу до дня демобілізації або звільнення.

Якщо новий розмір пенсії цих осіб буде нижчим за розмір, який вони отримували до повторного прийняття на службу, виплата пенсій провадиться у розмірі, який вони отримували до призову або прийняття на службу у зв’язку з мобілізацією, на особливий період.

Такий порядок збереження, нарахування та виплати пенсій поширюється на пенсіонерів серед військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію для військовослужбовців, прийнятих на службу на посади начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ до підрозділів патрульної служби міліції особливого призначення.

Як розраховують пенсію військовим пенсіонерам, яких знову призвали до армії?

Пенсії обчислюються у відсотках від розміру грошового забезпечення, враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення кваліфікації) та премії у розмірах, встановлених законом сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Зокрема, розрахунок пенсії залежить від стану здоров’я та стажу:

  • Кадровим військовослужбовцям та військовослужбовцям за контрактом, які мають вислугу 20 років і більше, встановлюється пенсія у розмірі 50% сум грошового забезпечення.
  • Військовослужбовцям, звільненим у відставку за віком чи станом здоров’я, є 55% відповідних сум грошового забезпечення. За кожний рік вислуги понад 20 років – 3% суми грошового забезпечення.
  • Військові, які мають страховий стаж 25 років і більше, з яких не менше 12 календарних років та 6 місяців складає військова служба, пенсія за страховим стажем 25 років – 50% та за кожний повний рік стажу понад 25 років – 1% відповідних сум грошового забезпечення.
  • Особи, які звільнилися зі служби у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України: за вислугу 20 років – 50% відповідних сум грошового забезпечення зі збільшенням цього розміру на 3% за кожний повний рік вислуги понад 20 років, але не більше ніж 65% відповідних сум грошового забезпечення.

“Час проходження служби, протягом якого військовослужбовці брали участь в АТО/операції Об’єднаних Сил, у бойових діях у військовий час зараховується у вислугу років на пільгових умовах – один місяць служби за три”, – йдеться у повідомленні.

Максимальний розмір пенсії не повинен перевищувати 70% сум суми грошового забезпечення військовослужбовця. Особам, які під час проходження служби брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та віднесені в установленому законом порядку до категорії 1, розмір пенсії становить – 100% грошового забезпечення, до категорії 2 – 95%.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, скільки доплатять учасникам бойових дій.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні