Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк забезпечити українців гідними пенсіями під час війни – думка експерта

Як забезпечити українців гідними пенсіями під час війни – думка експерта

Этот материал также доступен на русском языке
Забезпечити українців пенсіями "розумного рівня" у період війни та падіння економіки можна, скоротивши витрати бюджету, домовившись про цільову допомогу інших держав та обмеживши максимальні пенсійні виплати.

Таким думкою поділився з “Апострофом” екс-заступник голови Пенсійного фонду Віктор Колбун.

“По-перше, бюджетні витрати варто було б переглянути та затягнути пояси там, де це можливо. Так, військовим потрібно платити високу зарплату, особливо за участь у бойових діях. Але я не впевнений, що витрати на державний апарат не можна скоротити. Одна річ, якщо якийсь спеціаліст у районі чи на міському рівні отримує 15 тисяч гривень, та інша справа, якщо в центральному апараті по 50 по 100 тисяч гривень зарплати. Принаймні преміальну частину в умовах воєнного стану можна скоротити. , – зазначив Колбун.

Другий варіант – це домовленість про програму окремої допомоги з країнами великої сімки, великої двадцятки або ЄС, гроші за якою конкретно йшли б на допомогу незахищеним верствам населення.

“Адже є країни, які не поспішають надавати активну військову допомогу Україні, то чому б їм активніше не допомагати у гуманітарних та соціальних питаннях? Можна навіть допомагати не живими грошима, а, наприклад, забезпечити пенсіонерів безкоштовними ліками. Це вже буде суттєва допомога, оскільки люди старшого віку багато грошей витрачають на ліки”, – сказав екс-чиновник.

Також Віктор Колбун зазначив, що можна навіть провести градацію за місцем проживання пенсіонерів: у містах надати допомогу більше, тому що люди все повністю купують, а в селах виплати можуть бути трохи меншими, оскільки сільські мешканці мають власні городи.

Так, але для того, щоб щось виростити, потрібно купити насіння, забезпечити полив, а вода у нас не дуже і дешева. Тому таку градацію вводити не дуже доцільно. Сільські жителі нас у цьому повністю підтримають. Але повернемось до пропозицій експерта.

“По-третє, в умовах тяжкої економічної кризи уряд може запровадити обмеження щодо максимальної пенсії, наприклад, у 5-7 прожиткових мінімумів, і при цьому підняти мінімалку для пенсіонерів. Звичайно ж, за умови перегляду обмежень після відновлення економіки”, – додав Колбун.

А вже після закінчення війни, за словами експерта, за рахунок державного бюджету можна було б запровадити базову соціальну виплату, спрямовану на боротьбу із бідністю.

“Це практикується в розвинених країнах. Наприклад, у Канаді, Австралії. Наприклад, половину прожиткового мінімуму платить держава, плюс пенсія людини, і вже якось можна прожити. Але знову ж таки, це можна робити лише в умовах відновленої економіки”, – резюмував колишній заступник глави ПФ.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як перевести пенсію до банківської установи.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні